NRK Meny
Normal

– Må du ikke kjøre i dag, bør du vente til lørdag

Mye vind og snø i fjellet fører til vanskelige kjøreforhold langs riksveg 9, men ellers er det stort sett gode kjøreforhold.

E134 Haukeli 19/12 2014

Slik ser det ut over Haukelifjell fredag.

Foto: vegvesen.no

– Jo lenger øst man kommer, jo bedre blir været, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Ifølge meteorologen er det stor forskjell på været, avhengig av hvor man er på Agder. Vestavinden gir mest skyer, nedbør og vind i vest, mens det blir fint vær og sol mye av tiden flere steder i Aust-Agder.

Det er fredag stiv til sterk kuling ved Lindesnes, mens det ved Oksøy er frisk bris. Likevel vil vinden øke på utover ettermiddagen også østover.

Sol lørdag - regn søndag

Det blir fint vær lørdag og nedbørfritt over hele landsdelen, ifølge Wallø. Det kan komme enkelte byger aller lengst vest i Vest-Agder, men mest sol. Det vil også bli litt kaldere lørdag.

– Søndag kommer det inn et nytt nedbørsområde vestfra, så det vil skye til ganske tidlig på søndagen. I løpet av tidlig ettermiddag kommer det inn nedbør vestfra med mild luft, så det vil bli regn.

Mandag og tirsdag skal det ikke komme nedbør, dermed er det lite trolig at de som ikke allerede har det hvitt, vil få det.

– Det skal mye til for at det skal bli hvit jul, i alle fall dersom man bor langs kysten, mener Wallø.

Kolonnekjøring

For de som skal reise bort i jula, kan det bli røffe forhold om man drar fredag. Det meldes nemlig om vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene sør for Finse på grunn av sterk vestlig vind, snøbyger og snøfokk. Også mandag og tirsdag blir det snø i fjellet.

Fredag morgen startet kolonnekjøring på riksveg 9 mellom Hovden og Haukeli på grunn av uvær.

– Oppover mot Hovden er det vinterføre og snø og isdekke. Fredag ettermiddag snør det også oppover i Setesdal, så det er god norsk vinter. Over til Haukeli er det kolonnekjøring på grunn av veldig mye vind i fjellet, sier trafikkoperatør Finn Hammer.

– Det blir en del bedre forhold lørdag og søndag. Da er det både lite vind og lite nedbør, så dersom man ikke absolutt må kjøre opp i fjellet i dag, er det anbefalt å vente til i morgen formiddag.

Ellers er det ifølge Statens vegvesen gode kjøreforhold og bart og vått både på E39 og E18. På riksveg 41, 42 og 45 er det vekslende bart og is- eller snødekke.

Vegvesenet advarer mot at det flere steder kan bli temperaturer rundt null, og at det da er lurt å være oppmerksom på glatte veier ved kysten, særlig hvis skydekke sprekker opp i tillegg.

– Hovedveiene er helt fine, men det kan være enkelte problemer på litt mindre, usaltede fylkesveier.