Hopp til innhold

Slik blir Odderøya-pipa

Pipen til det nye renseanlegget på Odderøya skal sveve over bakken. Kolab Arkitekter vant utsmykkingskonkurransen.

smoke and mirrors

Pipa skal ha ni meter med speilpolerte plater nederst, som vil reflektere sjøen og gi inntrykk av at pipa svever.

Foto: Kristine Sterud / NRK

I januar 2015 inviterte Kristiansand kommune til en designkonkurranse for den 30 meter høye utluftingspipa til det nye renseanlegget på Odderøya. Fredag ble vinnerne av konkurransen klare.

Svevende pipe

«Smoke and mirrors» kalles bidraget som nå skal bli utsmykningen på utluftingspipa på renseanlegget på Odderøya.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Forslaget «Smoke and mirrors» fra Fredrik Berberg og Kolab Arkitekter skal smykke ut utluftingspipa. Pipa vil ha ni meter med speilpolerte plater nederst, som vil reflektere sjøen, og gi inntrykk av at pipa svever.

Kulturdirektør i Kristiansand kommune, Stein Tore Sorthe formidlet juryens begrunnelse:

– Juryen mener vinnerne på en kreativ og nytenkende måte har klart å ivareta prosjektets overordnede ideer. De gir odderøya en signaleffekt, samtidig som området rundt vil fungere som et samlingssted, både for kunstnere på øya, og for byens befolkning, sier Sorthe.

Overraskede vinnere

– Det er veldig hyggelig for oss å vinne. Vi er fornøyde med prosjektet, men hadde ikke forventet at det var vi som skulle gå seirende ut, sier Anna Andrea Vik Aniksdal fra Kolab Arkitekter.

Det er første gang de er med i en utsmykkingskonkurranse i denne skalaen, og de syntes det var stas å i det hele tatt kvalifisere seg.

pipekunst

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe gratulerer Sindre Wam og Kolab Arkitekter med seieren.

Foto: Kristine Sterud / NRK

– Jeg vil gjerne berømme kommunen for at de hadde en åpen prekvalifisering, slik at det ble mulig for folk som oss også å være med, sier Aniksdal.

Ved skorsteinen ønsker arkitektene å bygge en vardeskulptur som både kan lekes med og klatres på, samt markere et toppunkt på plassen. Arkitektenes intensjon er også å tilrettelegge for en eventuell skulpturpark på området i fremtiden.

Metropolis i fjellhallen

I konkurransen om utsmykking av renseanleggets inngangsparti, vant Bård og Hilde Tørdal.

– Det er jo et grått bygg i en grå steinhall, og derfor tok vi utgangspunkt i filmen «Metropolis». Renseanlegget er arbeiderbyen, og Kvadraturen blitt den store byen Metropolis som renses, forklarer Bård Tørdal om bidraget.

Bård Tørdal

Bård Tørdal.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Skoler og barnehager kan bli invitert til omvisning i renseanlegget, og juryen mener illustrasjonene i utsmykningen vil hjelpe i formidlingen av prosessene som skjer i anlegget.

– Vinnerprosjektet er en vakker fremstilling av renseanlegget, samtidig som det formidler kunnskap, sier kulturdirektør Sorte.

82 forslag

Juryen fikk 82 forslag fra enkeltkunstnere eller grupper av kunstnere. Juryen hadde fire finaleforslag å velge mellom.

Kommunen har i underkant av 1 million kroner som skal brukes på utsmykningen. Vinneren av utsmykningen til pipa vant 200.000 kroner.

Avhengig av hvor lang tid entreprenøren får prosjektert arbeidet, antar kulturrådgiver og jurymedlem Angjerd Munksgaard at arbeidet med skorsteinen er i gang i løpet av 2016.

Kolab Arkitekter

Sindre Wam, Fredrik Berberg og Anna Andrea Vik Aniksdal.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Juryen bestod av Elin Østrådal fra Agder Kunstsenter, Stasa Josilovic fra Asplan Viak, Nils Johan Stølen fra Kristiansand kommune, Per Borø fra renseanlegget og Angjerd Munksgaard fra kulturdirektørens stab.