Slik blir Nodeviga Museumshavn

Kristiansands stolthet, Odderøya turområde, som ligger like ved sentrum, skal utvikles i stor skala. Først ut er Nodeviga Museumshavn som planlegges å stå klart i løpet av to år.


– Dette blir et unikt museum med fokus på aktivitet, deltakelse og nærhet, det sier museumsdirektør i Kristiansand kommune, John Olsen.

Nodeviga Museumshavn skal bli et senter med vekt på Kristiansandsregionens maritime og militære arv. Museumshavnen er en del av Odderøya Museumsområde, og arbeidet som har fått navnet "Prosjekt Odderøya utvikling".

– Nodeviga Museumshavn er første trinn i utviklingen av området. Målet er å bygge opp et moderne opplevelsessenter som skal formidle landsdelens kyst- og kulturhistorie, med blant annet veteranbåthavn sier Olsen

– Hvorfor er dette så viktig å få til?

Vår historie her på Sørlandet er nært knyttet til det maritime og vi har ikke formidlet det godt nok med våre museer til nå. Museumshavnen og storprosjektet vil også bli en ressurs for Kristiansands-området med tanke på næringsliv og turisme, forklarer Olsen.

Et aktivitetseldorado

– Målet er å bygge opp et moderne opplevelsessenter som skal formidle landsdelens kyst- og kulturhistorie, med blant annet veteranbåthavn, sier Olsen

Bygget som skal reises i Nodeviga blir om lag 300 kvadratmeter stort, og planlegges i området ved kajakklubben.

– Her kan de besøkende ta del i aktiviteter, som for eksempel restaurering av båter og garving av tauverk, beskriver museumsdirektøren.

Prosjektet er et samarbeid mellom Vest-Agdermuseet, Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune. Arbeidet vil strekke seg over minst tre år og vil innebære fire utviklingsfaser:

  • Etablering av museumsområde i Nodeviga (oppstart 2012)
  • Fastlegge ny utleiestrategi for bygningsmasse i og utenfor museumsområdet (2013)
  • Etablering av nytt formidlingsbygg (2015)
  • Flytting av friluftsområdet fra Kongsgård (2020)
Nodeviga skisse
Foto: Åsmund Åmdal