– Du ser vel at jeg er litt oppe i skyene i dag, sier slakter og innehaver Bård Klungland.
Kundene har ventet og de har lengtet – lenge.
9. mai i fjor våknet Klungland av et smell. Den tradisjonsrike slakterbutikken brant.
Slakteren måtte hoppe ut av vinduet i andre etasje for å redde seg unna flammene. Fra vinduet og ned var det flere meter. Klungland traff et gjerde og havnet på sykehus med mange brukne bein etter hoppet.
Før han hoppet ringte han 110. Da brannmannskapene kom var det allerede full fyr og flammene slo gjennom taket.
Slakteriet på Lunde ble totalskadet i brannen.
Vurderte å legge ned
I dag er Klungland helt frisk etter skadene, og gleder seg over gjenåpningen. Men det var ingen selvfølge at det skulle bli en ny start.
– Det var livsverket. Tanken var der – at nå gidder jeg ikke mer. Men da følte jeg overfor hele bygda at jeg hadde vært feig, sier han.
Mandag var det endelig mulig å kjøpe pølser, servelat og koteletter fra den tradisjonsrike slakterforretningen, som ikke bare Søgne-folk, men også langveisfarende kunder har ventet utålmodig på.
Og det var tydelig å se at mange hadde savnet den lokale slakteren. Det var kø på utsiden rett før åpning. Minutter senere var butikken fullpakket av folk.
– Både wienerpølser, middagspølse og servelat. Det er jo litt gøy. Det er ikke bare gøy, men det er så godt, sier Torbjørn Berge.
– Vi kan ikke ha andre pølser. Vi må ha Eikestøl, sier Solveig Eftestad.
Nye muligheter
Slakteren i Søgne har en 120 år lang historie. Slakteriet ble grunnlagt som TT. Eikestøl i 1896, og er kommunens eldste bedrift.
De gamle lokalene satte grenser for hva og hvor mye som kunne produsere.
Nye lokaler og nytt utstyr gir mulighet for å utvikle bedriften videre, sier styreleder Terje Pettersen.
Han har klare ambisjoner for bedriften.
– Vi skal ikke være en industribedrift. Vi leverer håndlagde produkter av høy kvalitet. I det nisjemarkedet skal vi komme inn på flere områder både lokalt med nye produkter og nasjonalt med flere produkter, sier Pettersen.