Slakter negative sykkeltall

Tallene fra vegvesenet viser at færre brukte sykkelen i Kristiansand i fjor enn året før, noe kommunen på det sterkeste tilbakeviser.

Øystein Holvik
Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Miljøvernsjef i kommunen, Øystein Holvik, kaller statistikken en skandale.

– Vi har tall som viser det stikk motsatte. Vi har selvfølgelig tatt kontakt med vegdirektoratet og har funnet feilen. Direktoratet har gitt feil tall. Dette kan jeg kalle en skandale, sier Holvik.

LES MER: Kraftig sykkelnedgang i Kristiansand

Tellestasjon nede for telling

I morges ble det meldt at sykkelbyen Kristiansand lå på Norgestoppen over byer som hadde en kraftig nedgang i antall syklister i fjor. Og det etter at byen det året satset tungt på å få folk til å sykle. Kilde for nedgangen var Statens vegvesen.

LES OGSÅ: Kåret til landets beste sykkelStorby

En av de som nærmest satte kaffen i halsen var miljøvernsjef Øystein Holvik. Han visste at vegvesenets sykkeltall umulig kunne være riktige.

Ifølge Holvik er det er to stasjoner som teller antall syklister i Kristiansand - en på Vesterveien og en på Lund. Tellepunktet på Lund har vært ute av drift - og dermed vist at absolutt ingen syklister har passert. Tallgrunnlaget vegvesenet har brukt er derfor feil.

– Det er sterkt kritikkverdig at dette har skjedd. De tar selvkritikk på dette og vil ta ut dette punktet av statistikkene sine, sier Holvik.

Gir Holvik rett

Statens vegvesen har 60 tellepunkter rundt om i landet for å telle sykkeltrafikken. Summen av alle disse tellepunktene danner grunnlag for å si noe om hvordan sykkeltrafikken generelt utvikler seg. Men her har det skjedd en feil, forteller sykkelkoordinator i vegvesenet, Henrik Duus.

– Noen tellepunkter fungerer ikke som de skal. Og når man i noen byer opererer med to tellepunkter - som i Kristiansand - hvor ett ikke fungerer - så vil det gi store utslag på sykkeltrafikk-tellene, sier Duus.

Han forteller at etter dagens oppklaringsmøte med kommunen så skal tallene nå ryddes opp i.

– Sykkeltrafikken øker i Kristiansand slik kommunen har dokumentert i sitt sykkelregnskap, sier Duus.