Hopp til innhold

Slakter Jens Eide får kritikk av Mattilsynet

Slakteriet Jens Eide i Lillesand får kritikk av Mattilsynet i en fersk tilsynsrapport. Den prisbelønte slakteren i Lillesand sier alt som Mattilsynet har påpekt allerede er ordnet opp i.

Slakter Jens Eide

Daglig leder Jens Eide i Lillesand har mottatt en rekke priser for sine produkter, men får likevel kritikk av Mattilsynet.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Tre inspektører fra Mattilsynet gjennomførte midt i februar et tilsyn hos slakter Jens Eide.

Det ble utført en fysisk gjennomgang av slakteriets lokaler og inspeksjon av slakting av storfe, småfe og svin.

– Ulik oppfatning

– Vi har forbedret og utviklet mye i de ulike prosessene våre de siste årene, men vi har ikke skrevet det ned på papir og fått alt dokumentert skriftlig etter de reglene som gjelder, sier daglig leder Jens Eide til NRK.

Han sier det er meget viktig for bedriften å ha et godt forhold både til Mattilsynet og kundene, og at det er viktig at bedriften følger alle regler til punkt og prikke.

– Jeg kunne godt ha sett rapporten annerledes og det var ulik oppfatning blant de tre inspektørene om hva rapporten skulle inneholde. Men la det være klinkende klart. Jeg har den største respekt for Mattilsynet og jobben Mattilsynet gjør, og vi har det beste forholdet vi kan ha til Mattilsynet, sier Eide.

Han sier Mattilsynet har helkontinuerlig kontroll i bedriften så lenge det pågår slakting, og Mattilsynet har cirka 100 kvadratmeter kontorlokaler til rådighet i slakteriet. Slik sett mener Eide at Mattilsynet har full kontroll til enhver tid med hva som skjer i slakteriet.

Mattilsynets kritikk

Mattilsynet mener slakteriet i Lillesand generelt har godt egnede lokaler av tilfredsstillende standard.

Men tilsynsrapporten påpeker likevel en rekke forhold som slakteriet har fått pålegg om å utbedre og endre for å tilfredsstille de regler som gjelder.

Her er påleggene:

  • Mattilsynet pålegger slakteriet å foreta en revisjon av sitt internkontrollsystem. Utført revisjon må dokumenteres.
  • Mattilsynet pålegger Jens Eide slakteri å etablere et fungerende system for dokumentstyring.
  • Slakteriet er pålagt å etablere rutiner for analyse av renholdsprøver ved godkjent laboratorium. Utførte analyser må dokumenteres.
  • Slakteriet må revidere sin fareanalyse slik at det blir samsvar mellom praktiske og skrevne rutiner i bedriften.
  • Mattilsynet pålegger Jens Eide slakteri å etablere rutiner for prøvetaking for salmonella på slakt av småfe, hest og lama.
  • Slakteriet må etablere rutiner for å sikre at hygieneprøver av slakteskrotter uttas og analyseres i samsvar med gjeldende regelverkskrav.
  • Mattilsynet pålegger slakteriet å sørge for at oppstallingsrom/innredning på slaktefjøs er lett vaskbart og mulig å desinfisere, og slakteriet må vurdere om håndvasker i slaktehall er hensiktsmessig plassert ut fra behov ved de ulike stasjonene.
  • Slakteriet må iverksette tiltak for å sikre at alle slaktedyr alltid har tilgang til vann under oppstalling på slakteriet.
  • Mattilsynet pålegger Jens Eide slakteri å sørge for at tarm-maskinen på tarmrommet blir lett vaskbar.

Opptatt av kvalitet

Slakter Jens Eide sier til NRK at slakteriet er meget opptatt av kvalitet og å følge regelverket som gjelder.

Bedriften har derfor ansatt en egen kvalitetsansvarlig person i ledelsen som jobber fulltid med å kvalitetssikre alt som skjer ved slakteriet.

– Så jeg blir veldig skuffet når jeg får en slik rapport på bordet, for det speiler ikke bedriften. Men det hjelper jo ikke å fortelle at det ikke speiler bedriften når rapporten ligger der. Vi har ikke oppdatert de skriftlige rutinene våre, og når vi ikke har det, så må jeg bare legge meg flat, sier Eide.

– Dere får kritikk på noen punkter som gjelder både hygiene og vedlikehold. Hvordan sikrer dere god nok hygiene og godt vedlikehold i bedriften?

– Vi har 1,5 årsverk fast på huset som jobber med vedlikehold og vi jobber også med hygiene. Revisorene fra Mattilsynet sa under tilsynet at vi med små justeringer er best i klassen. Og det er jo tilfredsstillende å høre, sier Eide.

Ikke rutiner for salmonella-testing

Ifølge Mattilsynet har ikke slakteriet rutiner for uttak av salmonellaprøver av slakt.

Kontroll av slakteskrotter med hensyn til salmonella er et krav i henhold til forordning om mikrobiologiske kriterier, står det i tilsynsrapporten.

– Dere analyserer hygieneprøver selv og Mattilsynet mener et laboratorium bør gjøre dette. Og dere har heller ikke rutiner for salmonella-testing. Hvorfor er det slik?

– Alt dette er nå på plass. Vi tar våre egne prøver og kvalitetssikrer dette opp imot et laboratorium. Vi tar de daglige prøvene selv, og de ukentlige og månedlige prøvene blir analysert i et laboratorium, sier Eide.

– Har dere kontroll på egen virksomhet?

– Vi har gjort grep i forhold til kritikken i rapporten. Så vi har full kontroll.

– Tror du denne tilsynsrapporten vil få negative konsekvenser for dere i forhold til kunder og det markedet dere lever av?

– Nei, til det er bedriften så gjennomsyret av kvalitet gjennom alt vi holder på med, så det kan den definitivt ikke. Selvfølgelig er det trist at vi er vurdert slik i rapporten, men dette er allerede for lengst gjort noe med og avsluttet. Så dette kommer vi styrket ut av, sier slakter Jens Eide.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %