Hopp til innhold

Skypumpe dukket opp i Søgne

Nok en gang fikk sørlendinger ved kysten se en skypumpe fra himmelen.

Nok en gang fikk sørlendinger se en skypumpe utenfor kysten.

Det var NRK Sørlandets redaksjonssjef Inger-Lise Hansen som fikk øye på skypumpen utenfor Langenes i Søgne i formiddag. Ifølge Hansen startet det spesielle værfenomenet like etter klokka 11 og holdt på i cirka 20 minutter.

– Jeg satt på hytta med to andre familier, spiste frokost og betraktet været som var litt gråere enn vi har vært vant til. Så dukka pumpa opp og alle løp ut for å ta bilder.

– Endelig fikk jeg se en skypumpe i virkeligheten, sier Hansen.

En skypumpe er en kraftig roterende luftsøyle som oppstår over hav og innsjøer. Den ligner en tornado og ofte er den nettopp det.

Skypumper oppstår i forbindelse med cumilformede skyer, og vanligvis ikke i forbindelse med superceller slik tornadoer oftest gjør.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Har skjedd flere ganger i år

Video Dropper værvarselet i Dagsrevyen

NRKs TV-meteorolog Kristian Gislefoss sier folk skal være heldige for å se en skypumpe. – Man må være på rett sted til rett tid, sier han.

Foto: Nyhetsspiller

– Nå er det kraftig tordenvær egentlig helt fra Lindesnes til Oslo, så da kan disse skypumpene dukke opp, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

I slutten av juni ble det observert store skypumper over Arendal, Grimstad og Lillesand. Folk trodde nesten ikke sine egne øye da de så de massive pumpene fra himmelen.

Gislefoss sier de har registeret at det har blitt sett flere ganger i år enn tidligere, men er like vel i tvil om vi vil se flere framover.

– Det er noen heftige byger langs sørlandskysten. Så det er bare å komme seg ut å se, men man er veldig heldig om man klarer å få øye på dem. Man skal være på rett sted til rett tid, sier han.

Se videoer fra skypumpene tidligere i år:

Et helt spesielt syn møtte folk ved kysten mellom Arendal og Grimstad i formiddag. Flere enorme skypumper i havet kunne sees samtidig. Det er så uvanlig, at det blir sammenligna med tornadoer i midtvesten i USA.
Espen Bierud i Havforskningsinstituttet fikk fanget en stor skypumpe med kameraet sitt.