NRK Meny
Normal

Skvises ut av utdanningsmessene: – Uheldig

I Aust-Agder er alle de videregående skolene invitert til yrkes- og utdanningsmesse, men fylkets to private videregående skoler får ikke delta.

Torunn Ostad

Høyres gruppeleder i Aust-Agder, Torunn Ostad, stiller spørsmålstegn ved hvorfor private videregående skoler ikke får lov til å presentere seg ved årets utdanningsmesser.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Igjen skal ungdomsskoleelevene i Aust-Agder sendes på utdanningsmesser for å få informasjon om hvilke utdanningstilbud som finnes i fylket.

På utdanningsmessa i oktober er alle de videregående skolene representert, bortsett fra to.

Audun Raen

Rektor ved Drottningborg videregående skole i Grimstad, Audun Raen.

Foto: Odd Rømteland

– Spørsmålet om de private videregående skolene skal slippes til har vært et tema i fylkespolitikken i flere perioder, sier Høyres gruppeleder i Aust-Agder, Torunn Ostad.

De private skolene Drottningborg videregående skole og KVS Bygland får, i år som tidligere år, ikke delta.

Rektor: – Forstår ikke argumentasjonen

– Svaret fra fylkeskommunen har vært at på messene presenteres utdanningsprogrammene og ikke skolene. Drottningborg får for eksempel ikke presentere studiespesialisering fordi andre allerede presenterer det utdanningsprogrammet, utdyper Ostad.

Det bekrefter rektor ved Drottningborg videregående skole, Audun Raen.

– Jeg har ikke forståelse for argumentasjonen fylkeskommunen kommer med. Selv om vi har studiespesialisering som studieretning så er vi et helt annet konsept - i og med at vi er en internatskole.

utdanningssjef Aust-Agder Bernt Skutlaberg

Utdanningssjef i Aust-Agder, Bernt Skutlaberg.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Fordi de ikke får delta på utdanningsmessene forsøker skolen å informere elevene gjennom messer andre steder i landet, samt ved skolebesøk.

– Jeg synes først og fremst det er rart fordi jeg tror alle er tjent med at elevene blir så godt informert som mulig. Jeg har ikke hørt om andre steder der private skoler ikke får lov. Det er uheldig, sier Raen.

Hevder det ikke gjøres forskjell

– At fylkeskommunen forsøker å stikke kjepper i hjulene for skoler som de ikke eier selv, er skuffende og kritikkverdig, og ikke i tråd med de viktige målsettingene vi har for utdanning i regionplanen, sier Ostad i Høyre.

Utdanningssjef i Aust-Agder, Bernt Skutlaberg, hevder det ikke gjøres forskjell på offentlige og videregående skoler.

– Det er ikke skolene som skal presentere seg selv, det er fagene som skal bli presentert. Vi stikker ikke kjepper i hjulene for noen.

– Er det tilfeldig at de to skolene som ikke får lov til å være tilstede - begge er private?

– Ja, det er helt tilfeldig.

Han legger til at det jobbes med en modell der de vil vurdere å fokusere mer på skoler. Dette vil først bli klart fra neste høst.

Drottningborg skole

Drottningborg videregående skole er en av to skoler som ikke får lov til å delta på utdanningsmessene.

Foto: Drottningborg Vgs