Skulle holde foredrag - fikk 10 mill.

Ada Sofie Austegard ble fredag formiddag overrasket med en gave på 10 millioner kroner.

Ada Sofie Austegard får penger fra Gjensidigestiftelsen

VIDEO: Her blir Austegard overrasket med milliongaven.

Ada Sofie Austegard dro fredag til Oslo for å holde foredrag – trodde hun.

Hun skulle utdype en søknad fra Stine Sofies stiftelse til Gjensidigestiftelsen.

Det hun ikke visste var at søknaden allerede var innvilget. De får 10 millioner kroner til Stine Sofie Senteret, som skal bygges i Grimstad.

– Åååå, så fantastisk, utbryter Austegard i det hun skjønner hva som skjer.

Men gledestårene triller forteller hun om utfordringer underveis, og hvor godt det er å se hva senteret deres kommer til å inneholde.

Dette skal bli verdens første mestringssenter for voldsutsatte barn.

Ada Sofie Austegard ble fredag formiddag overrasket med en gave på 10 millioner kroner fra Gjensidige Stiftelsen. Pengene skal gå til Stine Sofie Senteret, et senter for voldsutsatte barn, som skal bygges i Grimstad.

Sjelden stor gave

Stine Sofie Senteret skal årlig kunne ta imot 500 barn som er utsatt for kriminelle handlinger i hele landet.

Det finnes per dags dato ikke et tilsvarende tilbud i Norge. Senteret skal ha overnattingsmuligheter, aktivitetsområder, kontorer og møteromsfasiliteter.

– Vår visjon er å skape et tryggere samfunn. Vi har tidligere gitt til mange prosjekter for barn og unge. Dette prosjektet er preget av nye ideer og nyskapning, sier administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen Unn Dehlen til NRK.no.

– Dere skal virkelig få se at det vil komme mye ut av pengene. Nå er vi virkelig i gang, sier Austegard.

Hun innrømmer at tanken streifet om at hun kanskje ville få tildelt penger til neste år, men hun var ikke i nærheten av å tenke på at de i dag skulle få 10 millioner kroner.

– Mange barn utsettes for vold og traumer. Avgjørende for denne gaven var også at det ikke finnes et slikt senter fra før, sier Dehlen.

Pengene skal brukes til å bygge et kompetansesenter på området. Der skal fagpersoner og forskere arbeide med temaer som omhandler vold og seksuelle overgrep mot barn.

Ada Sofie og flere om overraskende gave

– Barna skal leke

Ved senteret skal voldsutsatte barn og unge, sammen med sine trygge omsorgspersoner og søsken bli ivaretatt.

– Barna skal leke, dele opplevelser med andre barn og gjennom mestring gis troen på at man kan få et godt liv selv om man har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep, heter det i en beskrivelse av prosjektet.

. Tilbudet vil gis sammen med trygge omsorgspersoner og eventuelle søsken. Det vil også bli gitt tilbud om mestring­sopphold til nære etterlatte og søsken av drepte barn.

Telefon for å informere ansatte

Stor glede når Austegard gir de ansatte beskjed om hva som har skjedd.