NRK Meny
Normal

Skulle hjelpe - ble slått i ansiktet med murstein

Politiet ber folk la være å gripe inn i opphetede situasjoner og diskusjoner på byen. I forrige uke gjorde 22 år gamle Daniel Grava det. Det endte med knuste tenner.

Politiet ber folk la være å gripe inn i opphetede situasjoner og diskusjoner på byen. I forrige uke gjorde 22 år gamle Daniel Grava det. Det endte med knuste tenner.

Se Daniel Grava fortelle om voldsepisoden.

Daniel Grava

Slik så det ut noen timer etter at Daniel Grava ble slått med murstein i ansiktet.

Foto: privat

Klokken 21.45 onsdag i forrige uke var 22 år gamle Daniel Grava på vei hjem fra et studentarrangement i Kristiansand sentrum.

På veien fikk han øye på en guttegjeng som plaget en jente. Han gikk bort og ba dem om å slutte. Det skulle han aldri ha gjort.

– Det neste jeg husker er at jeg ligger på bakken med masse blod i munnen.

– Kjipt og unødvendig

Gjengen likte dårlig at Grava blandet seg. Og slo han i ansiktet, trolig med en murstein. Flere tenner ble skadet. To ble slått ut.

Også en mann som forsøkte å hjelpe 22-åringen ble slått ned og endte på legevakta.

Gjerningspersonene stakk fra stedet før Grava kom til seg selv, det samme gjorde jenta og mannen som hadde hjulpet han. Han løp vekk fra stedet og varslet politiet.

– Det er veldig kjipt og unødvendig. Jeg ville jo bare hjelpe, ikke bli slått ned og miste tenner, sier 22-årigen til NRK.no.

Daniel Grava

Her i Kristiansand sentrum ble Daniel Grava slått ned.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

Ber folk ikke gripe inn

Politiet tar voldsepisoden, som skjedde litt over 100 meter fra politistasjonen i byen, svært alvorlig.

Ole Hortemo

Politistasjonssjef i Kristiansand Ole Hortemo.

Foto: Svein Sundsdal/NRK
Margit Lømo

Margit Lømo er leder i Foreningen for voldsofre.

Foto: Anna Nærum / NRK

– Når folk som blir utsatt for vold får utslåtte tenner, brukne armer og bein eller andre varige skader tar politiet det alvorlig og prioriterer veldig høyt, sier politistasjonssjef Ole Hortemo til NRK.no.

Nå ber politiet folk la være å gripe inn i opphetede situasjoner og diskusjoner på byen.

– Vi vil advarere folk mot å gå inn i saker der det er konflikter. Spesielt hvis det er rus inne i bildet. Om man ser en slåsskamp på byen er det bedre å ta opp mobilen og ringe politiet.

– Folk må gjerne ta bilder eller video, men ikke grip inn, sier Hortemo.

– Kan ikke være redd for å gripe inn

Det får lederen i Landsforeningen for voldsofre til å reagere. Margit Lømo mener tvert imot at folk har plikt til å gripe inn, dersom de ser at folk blir banket opp.

– Du kan ikke stå og se på at folk blir slått ned. Jeg mener at flere bør gripe inn, sier hun.

– Hadde flere brydd seg, så hadde kanskje ikke dette vært et problem. At folk har grepet inn har reddet mange liv og stoppet vold, sier hun.

Lømo mener det er beklagelig at politiet ber folk la være å gripe inn.

– Det er forferdelig trist. Vi kan ikke fly rundt og være redd for å gripe inn. At en har vært uheldig og blitt slått ned bør ikke gjøre at andre skal kvie seg for å gripe inn, sier hun.

Ville ikke gjort det igjen

Etter flere tannlegebesøk i tiden etter voldshendelsen på åpen gate har universitetesstudenten fra Langesund endelig fått to midlertidige tenner på plass.

Han innrømmer at hendelsen forrige uke har satt en støkk i han og er sikker på at han vil følge politiets råd om han kommer opp i en lignende situasjon.

– Jeg kommer til å tenke to ganger før jeg hjelper noen neste gang. Jeg har ikke veldig lyst til å miste tennene en gang til.

Ingen personer er pågrepet i saken.

Daniel Grava hos tannlegen

Daniel Grava hos tannlegen. Her har han vært mange ganger etter han ble utsatt for vold.

Foto: Håkon Eliassen/NRK