Skuffet over nei til vest-forbud

Redningsselskapet i Agder er skuffet over at det likevel ikke blir påbudt å bruke redningsvest i båt.

Tidligere politimann og leder av Flekkefjord motorbåtklubb, Hans Holmgren, reagerer på at forslaget ikke gikk gjennom.

NETT-TV: SKUFFET: Reagerer på nei til livvestforbud i båt.

Flytevest

FORTSATT FRIVILLIG: Det blir ikke påbudt med bruk av flytevest i fritidsbåter i Norge. Det er svært beklagelig, mener daglig leder i Redningsselskapet.

Foto: Scanpix / SCANPIX
båtliv

VALGFRITT: Nordmenn kan fortsatt droppe flytevest i fritidsbåter uten å bryte loven. Aps forslag om påbud får ikke flertall.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

I dag ble det kjent at det ikke blir noe påbud om å bruke flytevest i fritidsbåter i Norge. Årsaken er at Sosialistisk Venstreparti (SV) stemmer nei til Arbeiderpartiets lovforslag, og saken dermed ikke får flertall i Stortinget.

– Vi har gått inn for påbud om bruk av vest i båt i lang tid og synes dette er sterkt beklagelig. Særlig når man vet at av de over 30 personene som døde i båtulykker i fjor, så brukte 27 av dem ikke vest. Statistikken på dette punktet er helt klart, sier daglig leder Halvor Rismyhr i Redningsselskapet i Agder til NRK.

– Ikke nok å ha i båten

I 1995 ble det innført påbud om at det skal være egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord i fritidsbåter. Rismyhr mener dette ikke er nok.

– Ting skjer som regel veldig fort. Da rekker man ikke å gå ned i båten eller hente fram en vest under ei kasse. Man må ha vesten på seg. Det blir det samme som i bil. Man kan ikke ta på seg bilbelte idet man innser at det vil skje en kollisjon, sier han.

I 2012 konkluderte en ekspertgruppe med at bruk av redningsvest er det enkelttiltaket som vil ha størst innvirkning på antall dødsulykker på sjøen. Tidligere politimann og leder av Flekkefjord motorbåtklubb, Hans Holmgren, reagerer på at forslaget ikke gikk gjennom.

– Det overrasker meg når det har vært så stort fokus på båtulykker og at folk omkommer fordi de ikke bruker vest. Har man på seg vest er sjansen for å overleve mye større når ulykken først er ute. Spesielt i hurtiggående båter, sier Holmgren til NRK.

Ikke lenger ubehagelig

At nordmenn fortsatt kan droppe flytevest i fritidsbåter uten å bryte loven, liker lederen av Redningsselskapet i Agder dårlig.

– Det viktigste er å redde liv, og det hadde et vestpåbud garantert gjort. De nye vestene tar liten plass. De er ikke lenger ubehagelige å ha på seg, sier Rismyhr.

Han mener det heller ikke er et godt argument at folk skal på korte turer, kjører forsiktig og med lav hastighet.

– Ulykker forårsakes gjerne av andre båtførere. Mange har omkommet fordi de er påkjørt. Derfor mener vi at alle, som oppholder seg i båt, bør ha vest på til enhver tid, sier Rismyhr.

Kun med barn i båten

SV mente at Arbeiderpartiets forslag om et generelt påbud hadde store svakheter. Derfor kommer partiet til å fremme egne forslag med tiltak som de mener er mer treffsikre. SV vil be regjeringen fremme et forslag som gjør at barn i båt – og de voksne som er sammen med barna – må bruke redningsvest.

– Det er et stykke på vei, men ikke en fullgod løsning. Alle i båt bør ha vest. Jeg er så gammel at jeg husker da beltebruk ble påbudt i bil. Det første til masse diskusjon, men ingen i dag vil stille spørsmål ved dette påbudet, sier Rismyhr.