Skuffet over fiber-rapport

Venneslaordføreren og utbyggere mener Statnett nå må legge fiberkabel til Tyskland. Til tross for at ny rapport sier det ikke er lønnsomt.

Skuffet over fiberutredning

NETT-TV: Peder Nærbø, eier av Bulk infrastructure, som skal bygge et datalagringssenter i Vennesla er ikke overrasket over konklusjonen. Venneslas ordfører er skuffet over fiberutredningen som ble kjent i dag.

I dag kom rapporten som sier at det er gjennomførbart å legge fiber sammen med strømkabelen som skal fra Norge til Tyskland og Storbritannia. Men at det vil være teknisk krevende og trolig ikke lønnsomt for Statnett alene å legge fiberkabel.

Ikke overrasket

Peder Nærbø, eier av Bulk infrastructure, som skal bygge et datalagringssenter i Vennesla er ikke overrasket.

– Fordi man har sett for mye i bakspeilet, altså hva som har vært behovet i Norge frem til i dag, sier Nærbø.

– Vi er avhengig av ny fiberkabel for å kunne legge til rette for neste generasjons arbeidsplasser og det som, etter min mening, er det grønne skiftet.

Skuffet ordfører

Venneslaordføreren er skuffet over rapporten.

– Jeg er glad den viser at det er teknisk mulig å legge fiberkabel. Men skuffet over at rapporten ser begrensninger i stedet for muligheter. Det grønne skiftet er nå. Vi har alle muligheter til å ligge i forkant, og har et stort forsprang på andre regioner. Det må vi utnytte, sier Torhild Bransdal.

Spleiselag

Kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett sier de, til tross for at rapporten sier det vil bli vanskelig å få dette lønnsomt, likevel vil utrede planene om å legge fiberkabel videre.

– Vi ønsker å se om det likevel er mulig. Vi vil gjennomføre en markedsundersøkelse og håper å få med eksterne investorer som kan være med på et spleiselag for å legge fiberkabel, sier Gilje.

Han sier de ikke bare kan legge fiberkabel og sende regningen til nettkundene, og legger til at det fortsatt er teknologiske utfordringer knyttet til fiberkabelen.

– Endelig svar vil vi ha før nyttår, sier Gilje.

Kart Statnett 1

Det skal bygges strømkabel fra Sørlandet til Tyskland og fra Rogaland til Storbritannia. Nå er spørsmålet om det samtidig skal bygges en fiberkabel.

Foto: Kart fra Statnetts rapport

Bygger uansett

Nærbø tror regjeringen og Statnett er villige til å se etter lønnsomme mulighetene.

– Og at de ser engasjementet Agder har for næringen, sier han.

De setter i gang med bygging av datalagringssenter på Støleheia i Vennesla uansett om Statnett legger fiber eller ikke.

– Vi skal få tak i nok fiberkapasitet uansett. Men skal vi konkurrere internasjonalt må vi ha topp moderne fiber og stor kapasitet. Å legge fiberkabel nå er en fremtidsrettet løsning, sier Nærby.

3500 arbeidsplasser

Klima- og energirådgiver Trond Kristiansen i Vest-Agder fylkeskommune mener rapporten både er godt og dårlig nytt.

– Det er bra at de konkluderer med at det er teknisk mulig. Den dårlige nyheten er at det blir dyrt, sier han.

– Men vi mener at den samfunnsøkonomiske fortjenesten vil bli så stor at det er bare å sette i gang, sier Trond Kristiansen.

– Behovet for datasentre er fortsatt veldig stor i årene fremover, så toget er ikke gått, sier han.

Han tror fiberkabel kan bety 3500 arbeidsplasser på Agder de neste ti årene.

NETT-TV: Grøvan: – Vil ha rask beslutning

Vil ha rask fiberbeslutning

NETT-TV: Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) ønsker en rask beslutning om fiberkabelen.

NETT-TV: – Fortsatt stort behov

x

NETT-TV: – Behovet for datalagringsentre er fortsatt veldig stor i årene fremover, sier klima- og energirådgiver Trond Kristiansen i Vest-Agder fylkeskommune.