Normal

Han har et boligfelt for seg selv

Martin Kvåle har bodd alene i et boligfelt i Byglandsfjord i to år. Han ønsker seg naboer, men så langt har ingen andre kjøpt tomt i boligfeltet.

Martin Kvåle

Martin Kvåle gjør ingenting av å ha luft rundt seg, men håper at han får naboer i Sylvsmedringen når prisen på tomtene nå settes ned.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han har flott utsikt over Byglandsfjorden, gode solforhold og veldig god plass rundt seg. Martin Kvåle har nemlig ingen naboer.

– Det gjør meg ingenting, jeg har bodd mye mer ensomt til enn dette. Men jeg vil jo håpe at det kommer noen flere folk til dette fine feltet, sier Kvåle.

Bygland kommune la ut ni tomter for salg i byggefeltet Sylvsmedringen i Byglandsjord, men to år etter at Kvåle flyttet inn i det ferdigbygde huset sitt, har fortsatt ingen andre kjøpt tomt.

– Hvorfor tror du ikke noen andre kommer?

– En av grunnene tror jeg er at det har vært mye ferdige hus til salgs her i området, og kan folk få kjøpe et 10-20 år gammelt hus, så kommer de billigere ut, sier Kvåle.

Sylvsmedringen, Bygland

Huset til Martin Kvåle troner som en ensom majestet i byggefeltet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Har satt ned prisen

Tomtene i byggefeltet kostet mellom 350 000 og 450 000 kroner da Kvåle kjøpte. Men nå har ordfører Leiv Rygg i Bygland satt ned prisen for å skaffe Kvåle flere naboer.

– Interessen for å kjøpe tomtene var forbausende lav, det er bare solgt ei tomt. Vi fant ut at vi skulle redusere prisen til 250 000 for å trekke til oss flere, sier Rygg.

– Da jeg betalte 350 000 kroner for min tomt syntes jeg vel egentlig det var en grei pris. Men når prisen nå er satt til 250 000 kroner har jeg søkt om å få refundert mellomlegget, sier Kvåle.

Legger ut flere tomter

Bygland kommune vil lokke nye innbyggere til kommunen, og også i Bygland sentrum skal det nå lages et nytt boligfelt, der det i løpet av året skal legges ut 11 byggeklare tomter.

Leiv Rygg

Ordfører Leiv Rygg foran det som skal bli Rindane boligfelt.

Foto: NRK/Svein Sundsdal / NRK

Her, i Rindane boligfelt, skal tomtene koste 200 000 kroner stykket. Det innebærer at kommunen må subsidiere.

– Vi tror vi har kommet på et riktig nivå i forhold til hvor attraktiv Bygland er å bosette seg i, sier ordføreren.

– Men hvorfor ikke la tomtene være gratis?

– Det er negative sider ved å gi bort tomter. Da kan det bli spekulasjonsobjekter uten at det koster noe. Vi er ikke interessert i at folk skal sitte på ei tomt, nærmest for å se om det er interesse for den.

– Vi ønsker å vise at vi er attraktive, og vi ønsker folk som er interessert i å bruke både seg selv og kapital for å slå seg ned i Bygland, sier Leiv Rygg.