Skrivefeil fra politiet i dom – feil alder på offer

NRK skrev i går en sak om nakenbilder sendt til en syv år gammel jente. Jenta var derimot femten år. Det hele skyldtes en skrivefeil i dommen.

Advokat Pål Eide

Pål Eide er mannens advokat.

Foto: Leif Dalen

– I denne dommen mot Arbeiderparti-politikeren er siktelsen tatt inn. Det er en tilståelsesdom, og i siktelsen fra politiet står det at jenta han sendte bilder til var født i 2011. Det er feil, hun er født i 2001. Da oppstår det selvfølgelig en feil for media da de fikk dommen. Det er forferdelig beklagelig, sier advokat Pål Eide.

Han er advokat for den dømte Arbeiderparti-politikeren i Risør, som er dømt for å ha produsert og vært i besittelse av overgrepsbilder av personer under 18 år, og for å ha sendt to nakenbilder av seg selv til en 15 år gammel jente.

Ville vært en annen sak

– Det ville være straffeskjerpende og en helt annen sak om han hadde sendt bilder til en liten pike på sju, istedenfor en ungdom på femten, sier advokaten.

I dommen blir offerets fødselsdato oppgitt, og årstallet som står er 2011. Det egentlige årstallet er 2001. NRK kontaktet Aust-Agder tingrett, som opplyste at i informasjonen de fikk fra politiet er årstallet 2011. Da vi kontaktet juristen som utformet tiltalen, Ingrid Thorsen i Agder politidistrikt, bekreftet hun at hun hadde gjort en skrivefeil.

– Dette er rett og slett en skrivefeil. Dette skjer ikke ofte, og det skal ikke skje, men her har det altså skjedd, sier hun.

NRK rettet saken så fort dette ble bekreftet, og har og beklaget til den dømte for å ha fremstilt saken feil.

– Han har fått en forferdelig reaksjon på dette, også familien. Han har det vondt på arbeidsplassen, og jeg har brukt mye tid på å berolige ham. Jeg er glad for at NRK tok affære med én gang og fikk rettet opp, og får frem at dette var en feil, sier han.

Risør Kommune skilt

Den dømte mannen har hatt fast plass i bystyret i Risør kommune.

Foto: Magnus Nødland Skogedal / NRK

– En beklagelig feil

Skrivefeilen har ikke fått noen konsekvenser for saken, da feilen ble rettet raskt under rettsmøtet. Men rettelsen ble ikke gjort i papirene pressen får tilgang på.

– Det er en beklagelig feil. Vi er mennesker, ikke maskiner, og gjør feil. Som regel blir disse fanget opp, men ikke i dette tilfellet, sier jurist Thorsen.

Ingjerd Thune, leder av Dommerforeningen, sier at tilfellet er veldig uheldig.

– Jeg er ikke kjent med hvor vanlig dette er, men det er veldig uheldig at ting ikke blir oppdaget før pressen får tak i det. Da blir det spredt videre, og er svært uheldig for de involverte. Man må kunne legge til grunn at det som står i en dom er riktig, sier hun.