Skrev bok om mobbingen av sønnen: – Jeg holdt på å spy flere ganger

Ann Kristin Liland, moren til Robert Liland som fikk erstatning etter å ha blitt mobbet i tenårene, har skrevet bok om hvordan det er å være mor til et mobbeoffer.

Ann Kristin Liland, moren til Robert som fikk erstatning etter å ha blitt mobbet i tenårene, har skrevet bok om det å være mor til et mobbeoffer.

"Alle mot én"

«ALLE MOT ÉN» heter boka Ann Kristin Liland har skrevet. Nå jobber hun sammen med bokforlaget med å finne et bokcover.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Ann Kristin Liland

VIL HJELPE ANDRE: Ann Kristin Liland valgte å skrive boka for å hjelpe familier som er i samme situasjon.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det har vært tøft. Jeg har vært kvalm, forferdelig kvalm, men jeg har hele tiden følt at dette er viktig, sier Ann Kristin Liland til NRK.no.

I mai i fjor, cirka to måneder etter at rettssaken var ferdig, fant Ann Kristin Liland ut at hun ville skrive bok om det hun hadde opplevd gjennom 10 år. Hun satt av fire dager i uka og skrev fem til seks timer, hele tiden med en kvalm følelse.

– Jeg fikk veldig mange aha-opplevelser. Jeg har jo skrevet dagbok siden 2006 og da jeg satt og leste tenkte jeg: hvordan har vi orket dette. Jeg holdt på å spy flere ganger.

– Det har vært en spesiell opplevelse, samtidig har jeg forstått hvor mye faglig jeg kan om dette og hvor mye jeg har lært, sier Liland.

Resultatet blir boka «Alle mot én» som er en selvhjelpsbok for foreldre. Boka kommer i butikkhyllene etter sommeren.

– En klassisk mobbehistorie

Hvert år blir mellom 40–60.000 norske barn mobbet. Ann Kristin Liland opplevde at sønnen Robert Liland gikk fra å være en ressurssterk og fornøyd gutt til å bli en nedbrutt og traumatisert tenåring etter flere års mobbing på ungdomsskolen.

Ann Kristin Liland, har i løpet av de siste 10 årene vært gjennom mer enn hva de fleste kan tenke seg. Møter med skole, kommune, politi og støtteapparat og en rettssak som kommer til å stå i historiebøkene.

Robert Liland ble den andre i Norge som fikk erstatning for å ha blitt mobbet.

– Dette er en klassisk mobbehistorie, men det er viktig at den blir fortalt slik at vi kan forebygge og slik at folk forstår hvor skadelig mobbing er.

– Vi fikk en avslutning og en dom. Det er viktig for det videre arbeidet mot mobbing, fortsetter hun.

Liland mener det mangler mobbekompetanse i skolen og i hjelpeapparatet.

Historie– og selvhjelpsbok

Første del av boka, som om noen måneder gis ut av Cappelen Damm, handler om Roberts historie. En sterk beretning om familiens kamp mot mobbingen og systemet.

Den andre delen er en selvhjelpsbok for foreldre. Der tar Liland for seg hva man skal gjøre om foreldre opplever at barna deres blir mobbet. Hva man skal kreve av skolen og hvordan man kan forebygge.

– Jeg håper leserne vil forstå hvor skadelig mobbing er. Håpet er at foreldre som får beskjed om at barna deres mobber, tar skikkelig tak og tar det på alvor. Mobbing skader både den som mobber og den som blir mobbet. Begge har dårligere framtidsutsikter enn andre. Det er en vinn-vinn-situasjon å ta tak i dette, sier Liland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Saksøkte sin egen kommune

RETTSSAK MOT KOMMUNEN: Robert Liland til venstre med sin advokat i rettssalen i Kristiansand tingrett. Han saksøkte Søgne kommune for manglende hjelp da han ble mobbet på ungdomsskolen.

24 år gamle Robert Liland ble mobbet da han gikk på Tinntjønn ungdomsskole i Søgne i Vest-Agder. Mobbingen foregikk i perioden 2003 til 2005.

Han har tidligere fortalt NRK.no om den tunge tiden da han som ung tenåring ble utsatt for mobbing. 23. desember 2003, da han var 14 år, prøvde han å ta livet sitt.

Han og familien gikk til kamp og saksøkte Søgne kommune. De mente skolen ikke hadde gjort det de kunne for å stoppe mobbingen. Søgne kommune på sin side hevdet i retten at de gjorde det de kunne for å ivareta Robert da skolen ble kjent med at han ble utsatt for mobbing.

I rettssaken ble mobbingen og de psykiske skadene til Robert dokumentert. 21. februar i fjor ble Søgne kommune dømt til å betale Robert Liland 650.000 kroner i erstatning.

Sliter fortsatt

Robert Liland

– ET TØFT ÅR: Robert Liland har hatt et tøft år etter at han fikk erstatning for mobbingen på ungdomsskolen. Bildet er tatt fra da Robert fortalte sin historie til NRK.no i juni i 2012.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Det er snart 14 måneder siden dommen falt, men for Robert Liland har ikke livet etter dommen vært en dans på roser selv om han ble hørt og fikk erstatning.

De psykiske plagene etter den tøffe tiden i tenårene er der fortsatt.

– Det har vært et tøft år, men det begynner å gå riktig vei nå, sier Robert Liland til NRK.no.

Han synes det er flott at moren har valgt å skrive bok om hennes versjonen av hans vonde historie.

– Jeg synes det er kjempebra at andre får et innblikk i hva mine foreldre måtte gå gjennom for at jeg skulle komme meg ut av det jeg måtte komme meg ut av, sier han.

– Tror du boka kan hjelpe folk i samme situasjon?

– I aller høyeste grad. Min mor og min far måtte finne ut alt selv. Det er det veldig få som har kapasitet til. Jeg tror boka kommer til å hjelpe mange til å få en lettere hverdag.

(Artikkelen fortsetter under video)

Robert Liland gjest i Dagsrevyen etter å ha fått erstatning etter å ha blitt mobbet på ungdomsskolen.

Robert Liland var gjest i Dagsrevyen i mars i fjor etter at Søgne kommune ble dømt til å betale han erstatning. Se intervjuet her!

– Foreldre handler ofte i blinde

Helga Kristin Johannessen jobber i organisasjonen Anonyme Foreldre Av Mobbeofre. Hun synes det er svært positivt at Liland gir ut en bok som kan være til hjelp for foreldre.

– Jeg synes det er modig og flott gjort. Mange har forsøkt å gi ut bøker om mobbing, men de har ikke kommet gjennom. Dette er positivt, sier Johannessen.

Hun synes det nå er flott at det kommer en bok om et tema hvor det i mange år har manglet litteratur.

– Foreldre handler ofte i blinde. De vet ikke hva de skal gjøre eller hva slags rettigheter de har. Man skal være godt kjent i internettverden for å finne det informasjon. Det er fint at det nå kommer en bok som kan gjøre det lettere.