NRK Meny
Normal

Skremt over ranernes alder

Unge gutter står bak alle de væpnede ranene i Farsund og Lyngdal siden 2007.

Snadderkiosken Vanse

Snadderkiosken i Vanse i Flekkefjord er ranet tre ganger siden mai 2007. Det siste ranet skjedde 13. februar i år.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Siden 2007 er det begått sju ran i Farsund og Lyngdal. Flere av ranene er tildels grove ran med pistol og kniv.

Til sammen ni personer er skitet for de sju ranene. Fire av de siktede er, eller var, mellom 16 og 17 år, da ranene ble begått.

Politibetjent Jan Terje Aas i Lyngdal er bekymret over mennenes unge alder.

- Viktig å oppklare

Ran Farsund

17. oktober 2008 ble en bussjåfør ranet på rutebilstasjonen i Farsund.

Foto: NRK

- Det er selvfølgelig skremmende at såpass unge folk begår så alvorlige forhold som dette. Det er klart at lykkes noen av de eldre, så kommer ofte de unge på banen, så det har vært veldig viktig at vi har fått oppklart disse sakene, sier Aas.

June Kjørvig er daglig leder av Snadderkiosken i Farsund, som er blitt ranet tre ganger. Det siste ranet skjedde forrige fredag, og to unge gutter har tilstått.

- Det er jo et sjokk å oppleve. Det er ikke mye du kan stille opp med når du plutselig ser en kniv mot deg, sier Kjørvig.

- Ikke et ransmiljø

Snadderkiosken i Vanse ble ranet i mai 2007 av en 16 år gammel gutt. I oktober 2008 ble kiosken igjen ranet av en 20 år gammel mann. I februar 2009 ble kiosken ranet av en 17-åring. En bussjåfør ble i oktober 2008 ranet av en 16-åring på Vanse.

Pitstop Kvinesheia

13. september 2008 ble gatekjøkkenet Pitstop i Lyngdal ranet av to menn med en pistolkopi.

Foto: Odd Rømteland / NRK

En 19-åring ranet ei 66 år gammel kvinne med brødkniv i hennes hjem i Lyngdal i september 2008, like over midnatt. Samme mann ranet den samme kvinna i desember 2008.

Gatekjøkkenet Pitstop ble ranet i september 2008 med en pistolkopi. Den ene av ranerne var 17 år da ranet skjedde, den andre var 21 år. De to er siktet for selve ranet, mens en 21-åring er siktet for medvirkning.

De ni som er siktet i sakene vanker i forskjellige miljøer, etter det politiet kjenner til. Politiet i Lister har satset mye på å få oppklart ranene. Lensmann Kåre Unhammer i Farsund mener oppklaring kan hindre nye ran.

- Det er godt for oss som jobber med saken, å se resultatet av arbeidet vi gjør. Og det er godt for de fornærmede å vite at gjerningspersonen er tatt, sier Unhammer.