Det er glede og jubel blant elever og foreldre etter at det tirsdag ble klart at det
i Arendal.Kommunen mangler 90 millioner kroner for å få budsjettet til å gå i balanse neste år, og
for å få budsjettet i balanse.Politikerne bestemte seg tirsdag for å øke eiendomsskatten for å stanse rådmannens forslag om å legge ned tre barneskoler og slå sammen ungdomstrinnene.
Foreldrerepresentant Anette Beck ved Løddesøl skole mistenker rådmannen for å ha drevet et taktisk spill.
- Leker med folks følelser
- Mistanken har ligget hos meg lenge. Jeg føler rådmannen har brukt skolene som et pressmiddel for å få gjennomslag for eiendomsskatten.
Barn og voksne har gått i fakkeltog for å protestere mot skolenedleggelser. Nå er de bønnhørt.
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK- Mener du at dette har vært taktikk?
- Ja, dette er spill på høyt nivå. Jeg synes det er å leke med folks liv og følelser. Rådmannen vet at det har vært mange hjerner i sving og at mange har brukt tid og krefter på dette, og jeg synes det er hjerterått for å si det mildt, sier Beck.
De siste ukene har ifølge Beck vært tøffe, og mange lærere og foreldre har hatt møter om kveldene og aktiviteten har vært stor. Nå er foreldre, lærere og elever veldig glade for at skolene ikke legges ned, og Beck mener denne avgjørelsen beviser at demokratiet virker som det skal.
- Vi er kjempeglade for at politikerne har hørt oss og forstått hvor viktig skolene er for oss. Kreftene begynner å minke nå, kampen har vært lang og hard, men nå kan vi puste lettet ut, sier Beck.
Føler seg utsatt
Til tross for gleden, er foreldrerepresentanten nøktern når det gjelder bygdeskolenes framtid.
På Tromøy kjempet befolkningen for ungdomstrinnet på Roligheden skole.
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK- For fem - seks år siden lovet rådmannen at Løddesøl skole skulle bestå. Det skulle satses på Løddesøl, det ble bygget nytt byggefelt og de ønsket flere innbyggere. Da var skolen en naturlig del av bygdemiljøet, men nå har man da glemt det.
- Vi er storfornøyde og skal feire nå, men det ligger et liten skår i gleden for vi venter på neste gang dette kommer opp. Vi vet av erfaring at skoler som ligger på bygda aldri får ligge lenge i fred. Vi føler oss som en utkant, som en plass som ikke betyr så mye bare de har penger nok i sentrum og har det greit der. Vi føler at de kan loppe oss for det vi har, og nå er det bare skolen vi har igjen, og den betyr utrolig mye for mange, sier Beck.