NRK Meny
Normal

Banneord på bålet

Skole setter fokus på stygg ordbruk blant elevene.

Bål

Elevene på Haumyrheia skole i Kristiansand laget i ettermiddag et ordbål i skolegården og brant de stygge ordene.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Elevene på Haumyrheia skole i Kristiansand brant i dag stygge ord på bålet i skolegården.

Store plakater med skjellsord gikk opp i flammer, som en markering av at skolen tar avstand fra slike skjellsord. Brenningen er en del av en aksjon som skal redusere mobbingen og gjøre elevene mer bevisst på hva de kaller hverandre.

Da elevene kom på skolen i dag tidlig, ble de møtt av de samme plakatene med skjellsord.

Rasistiske utrop, forskjellige navn på kjønnsorganer og kallenavn basert på utseende og kroppsfasong var blant det som møtte ungdomsskoleelevene.

Vil øke bevisstheten

Skolen kaller tiltaket for en språkvaskaksjon og dagen i dag skal brukes til å fokusere på stygge ord som elevene sier til hverandre og ord som "forsøpler" skolemiljøet.

Boks

En boks med stygge ord.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Hensikten med aksjonen er å gi elevene større bevissthet om hvilken virkning ordene våre kan ha på andre. Elevene i gruppa som har skrevet plakatene tror aksjonen i dag vil hjelpe.

- Vi vil at folk skal forstå hvor ille det er å få skjellsord slengt etter seg. Hvor mye mobbing man blir utsatt for er forskjellig fra person til person. Hvis noen ikke er så kule eller er tykke, kan de fort bli mobbet, mener elevene.

Sjokkeffekt

Språkvaskkampanje

Sosiallærer Tobby Tørresen på Haumyrheia skole i Kristiansand samler inn lapper med stygge ord. På tavla står et mye brukt mobbeord - homo.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sosiallærer Tobby Tørresen, som er en av initiativtakerne til språkvaskaksjonen, mener skjellsord på plakater vil vekke elevene.

- Meningen er å gi ungdommene en vekker på hvilke ord vi bruker, både av hensyn til miljøet og den enkelte.

- Vi hadde lyst til å gi en sjokkeffekt til elevene i dag. Når de møter skjellsordene malt i store bokstaver gir det en større effekt, sier Tørresen.