Skogbrann under kontroll

Brannmannskapene har fått skogbrannen i Hægeland i Vennesla under kontroll. Anslagsvis 250 mål skog har blitt rammet av brannen. Ifølge politiet kan bålfyring i skogen være brannårsaken.

Skogbrann Vennesla

Store mannskaper rykket ut til brannen i Vennesla i Vest-Agder, på grensen mot Iveland kommune i Aust-Agder.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Nå har vi en rimelig kontroll på spredningen og er på vei inn i etterslokkingsfasen, sier overbefal Johnny Flæte i Kristiansandsregionen brann og redning til NRK i 17-tiden.

Tar ingen sjanser

Brannen ble meldt i 13-tiden og brannmannskapene holdt på til i 16.30-tiden før flammene var under kontroll.

I 17-tiden er det ifølge Flæte om lag 35 mann fra forskjellige brannstasjoner og sivilforsvaret i området på Båseland i Hægeland.

– Det er fortsatt mye vind, så vi tar ingen sjanser. Vi kommer til å vurdere vaktholdet utover kvelden, sier brannbefalet.

Han mener brannen anslagsvis har rammet 250 mål skog. En mindre hytte gikk også tapt i skogbrannen.

Skogbrann Vennesla

Tenning av bål kan ha utløst skogbrannen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Bålfyring

Ifølge politiet kan brannårsaken være at en skogsarbeider har tent bål da han tok seg en pause i arbeidet med å rydde skog.

– Det har vært en skogrydder her som har gjort opp bål. Bålet kan ha blusset opp igjen når vinden kom i 12-tiden, sier politiførstebetjent Kjell Iveland i Vennesla.

Utfordrende vind

I den kraftige vinden spredte flammene seg raskt og brannvesenet rykket etter meldingen i 13-tiden ut med mannskaper fra Hægeland, Vennesla og Iveland.

– Det brenner i et område nord for Røyknes på grensa mot Iveland kommune. Vi har ikke helt oversikt over hvor stort området er. Vi har ikke kontroll på dette tidspunkt, sa Flæte til NRK i 14.30-tiden.

– Det er temmelig vilt. Det er utrolig mye vind og det brenner som bare det, sa NRKs reporter på stedet i 15-tiden.

– Nå har vi fått det inn på én flanke og har oversikt over hva som brenner. Så vi håper vi skal klare å få slått det ned nå, sa Flæte til NRK cirka klokken 15.35.

Klokken 17 blir det rapportert om at spredningen er under kontroll.

Skogbrann i Vennesla

I tett røyk har brannmannskapene kjempet mot flammene.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Stormobilisering

Brannvesen fra fire forskjellig brannstasjoner har deltatt i slokkingsarbeidet. Klokken 17 var rundt 35 personer involvert.

Brannslokkingen har foregått i kupert terreng og en sekshjuling og firhjuling har blitt fraktet opp for å lette arbeidet.

– Deler av terrenget er greit, mens noe av området er verre å komme til på, så det er det vi sliter med på sørsida nå, for å få oversikten, sa Flæte kort tid etter utrykningen.

Det ble også vurdert å hyre inn helikopterhjelp.

Båseland

Båseland i Vennesla i Vest-Agder, på grensen mot Iveland kommune i Aust-Agder.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK