NRK Meny
Normal

Skjerper rutiner etter nestendrukning

En badegjest reddet nylig en ni år gammel innvandrerjente fra å drukne i Aquarama Bad i Kristiansand. Nå skjerpes rutinene i badeanlegget.

Unni Mesel

Administrerende direktør ved Aquarama, Unni Mesel.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Nestenulykken skjedde da niåringen i slutten av april skulle på svømmekurs i regi av Aquarama og Kristiansand Svømmeallianse. Språkproblemer førte til at jenta ikke ble fulgt inn i badeanlegget av sine foresatte, slik rutinen er.

– Faren fikk beskjed om å følge barnet frem til instruktøren, men likevel har jenta gått alene fra garderoben til badeanlegget. Hun gikk i vannet på fem meters dyp allerede før hun var kommet bort til instruktøren, opplyser ‎administrerende direktør ved Aquarama, Unni Mesel.

– Våre badevakter er ikke barnevakter

Mesel påpeker at kommunikasjonen mellom innvandrerforeldre byr på ekstra utfordringer.

– I slike tilfeller har det vært ekstremt vanskelig å kommunisere med foreldre. Man har nærmest måttet bruke barna som tolk, sier Mesel.

En badegjest fikk raskt reddet jenta opp fra vannet. Hendelsen har ført til at Aquarama Bad i samarbeid med tolketjenesten skjerper sine språkrutiner når innvandrerbarn skal på svømmekurs i svømmehallen.

Aquarama

Aquarama Bad i Kristiansand opplever det som vanskelig å kommunisere med mange innvandrerforeldre.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Vi poengterer at våre badevakter ikke er barnevakter. Foreldre har et ansvar for å følge med egne barn når de er i et svømmeanlegg, sier Mesel.

Ble sendt til sykehus

Den administrerende direktøren understreker at både språk og svømmedyktighet er et problem når de tar imot innvandrerbarn på svømmekurs.

– Denne hendelsen vil kunne kalles en nestendrukningsulykke. Det gikk heldigvis bra takket være en årvåken gjest som oppdaget dette i tide.

Jenta ble sendt til sykehus for sjekk og observasjon, og skal ikke ha fått skader som følge av hendelsen.

Aquarama

Aquarama Bad i Kristiansand.

Foto: Nina Kristiin Vraa