På jakt etter skjærgårdens hvite gull

De har pyntet opp mangt et festbord, og de skaper de hviteste av alle strender. Men visste du at hjerteskjellet også er blant de beste matskjellene vi har her i landet?

Hjerteskjell på strand

Hjerteskjellene er vakre og godt synlige, men de levende skjellene ligger under sanden.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

Den matglade havforskeren Torjan Bodvin er hver tirsdag ute i fjæra i distriktssendinga på P1, og leter etter artige ting å spise som de fleste lar ligge.

Raker frem godbitene

Han har funnet seg en drømmestrand i skjærgården i Arendal, og bruker en vanlig rive for å finne de levende skjellene. For det finnes millioner av hjerteskjell på stranda som er døde og uten innmat.

– Jeg føler meg som en bonde som bare kan gå og høste inn godsakene rett fra stranda, fleiper Bodvin.

De levende skjellende ligger nemlig et par cm under sanden, men det stikker opp en slags snabel som gjør den synlig i sanden, forklarer han.

– Den er elfenbenshvit og har flotte tegninger på skjellet, og den ser jo rett og slett ut som et hjerte, så den er lett å kjenne igjen.

Skjellet spiser sand og tar ut bakterier og andre spiselige ting, og så spyttes sanden ut igjen.

– Det bør derfor henge i et nett i sjøen noen dager så en ikke får sand i munnen, oppfordrer havforskeren.

Torjan Bodvin

Bodvin raker frem de levende hjerteskjellene.

Foto: Espen Bierud / Havforskningsinstituttet

– Beste smaken

Bodvin har funnet noen fine hjerteskjell som han legger på berget. Han åpner ett med en kniv, og tar det salte kjøttet inn i munnen og tygger lett.

– Mm, dette er det beste en kan få. En søtlig, herlig smak som jeg unner alle.

Ifølge Bodvin er det beste likevel å dampe skjellet i maks tre minutter, med litt olje og vin. Med litt fløte i kraften får man en suppe som smaker av ren lykke, mener han.

Mange skeptiske

Mens skjellene er de reneste delikatesser i Europa, er mange skeptiske til å utnytte disse og andre godsaker i fjæra, mener forskeren.

– Å spise noe som en har samlet opp med en rive på grunt vann, er ikke akkurat en del av den norske folkesjela, så her er det en vei å gå, mener skjell-entusiasten.

Tilberedes enkelt

Bodvin har i sommer bedt flere kokker om ideer og oppskrifter med de ulike sjøartene, og har fått Arne Duinker ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) til å gi kokkeråd om hjerteskjellene.

Han anbefaler å dampe dem i hvitvin med krydder og paprika. Les oppskriften her.

Hjerteskjell

Hjerteskjellet er både vakker og smakfullt.

Foto: Havforskningsinstituttet