NRK Meny
Normal

Skiboom på Sørlandet

Flere snørike vintre har gitt rekordinteresse for skisporten på Sørlandet. En ny generasjon skiløpere setter spor i lavlandet.

Video Skiboom på Sørlandet

Stabile snøforhold flere vintre på rad har gitt en mangedobling i antall deltakere til organiserte skirenn. Også skiforeningene merker økt pågang av unge som har fått seg en ny hobby.

I idrettslaget på Rygene i Arendal har antall påmeldinger til skiløp mangedoblet seg de siste årene.

– Det er helt fantastisk at Sørlandet og kysstripa kan stille med så mange skiløpere. Det er breddeidretten som skaper toppidretten, sier Eirik Korsgaard, frivillig i Rygene IL.

Viktig for rekrutteringen


NRK har snakket med en rekke idrettslag som bekrefter bildet av en voksende skiglede i landsdelen. De snørike vintrene de siste tre årene har hatt en klar effekt.

En helt vanlig februarkveld på Rygene var nesten 100 skiløpere møtt frem fra ei bygd med knappe 700 innbyggere.

– Det betyr veldig mye for rekrutteringen, Nå kan folk komme og gå som de vil - her er alltid åpent, sier Gunnar Hansen, frivillig i Rygene IL.

Millioninvestering i sporet


Flere idrettslag og kommuner har nå våget å gjøre store investeringer. En ny "doning" til over en million kroner skal nå sørge for bedre løyper på Dømmesmoen i Grimstad. For en som har kjørt opp løyper med snøscooter - er dette noe nytt.

– Det er vanvittig for ei lita skigruppe å investere så mye i en maskin, men det betyr at folk kan gå på ski i nærmiljøet. Nå gidder de ikke dra lenge enn til Dømmesmoen for å ta en skitur, sier Tore Tveit, løypeansvarlig i Imås IL.