NRK Meny
Normal

Prioriteres i boligkø

- Rumenske tiggere er ikke de eneste som trenger bolig. Mange kristiansandere står i boligkø, sier FrP-leder.

plankeby tiggerbolig

Slik bodde rumerne i Sørlandsparken fram til i går - da sørget barnevernet for bedre boforhold.

Foto: Liv Eva Kirkesæyher / NRK

Fremskrittspartiet i Kristiansand er skeptiske til å gi rumenerne midlertidige boliger etter at de måtte flytte fra plankehyttene ved Sørlandsparken.

Det er allerede er mange som står i boligkø i kommunen, sier gruppeleder i partiet, Tor Utsogn.

- Vi har allerede et strengt boligmarked der mange av våre egne i nød - som ikke har bolig - trenger bolig, sier Utsogn.

LES KORT FRIST FOR TIGGERNE

Han tror også et permanent botilbud vil kunne han en smitteeffekt i forhold til andre som ønsker å oppnå samme fordeler.

Fykter smitteeffekt

De rumenske tiggernes opphold i landet er lovlig etter EU-reglene. Men Utsogn er skeptisk til at kommunen gir rumenerne bolig. Årsaken er at slike tiltak lett kan ha en smitteeffekt.

- Hvis det er permanente gode boløsninger så vil det helt klart ha en smitteeffekt - det ser vi andre land hvor det settes i gang velferdstiltak som disse, forteller han.

Eget valg

I går ble mødre og barn som hadde bygd og slått seg ned i plankebyen i Sørlandsparken- flyttet til campinghytter. Men det er en løsning som kun gjelder fram til i morgen - da må rumenerne selv sørge for tilfredsstillende forhold for barna.

- Barn skal ikke leve og vokse opp på gata eller under slike forhold som i plankebyen i Sørlandsparken.

- Men hvis mennesker kommer til Kristiansand og bestemmer seg for å bo ute og ha en livsstil og livsform som vi ikke er vant til - så er det lite vi kan gjøre med det - så lenge grunneier tillater dem å bo der, sier Utsogn.