NRK Meny
Normal

Skeptisk til spinning for barn

Treningssenteret Elixia i Vågsbygd i Kristiansand har kjøpt inn 10 små spinningsykler og vil nå tilby spinning til barn fra 10-års alderen. Kritikerne frykter at dette kan gi barna et usunt kroppsfokus.

Treningssenteret Elixia i Vågsbygd i Kristiansand har kjøpt inn 10 små spinningsykler og vil nå tilby spinning til barn fra 10-års alderen. Kritikerne frykter at dette kan gi barna et usunt kroppsfokus.

Spinningsyklene for barn står nå klare til bruk.

Overlege ved ABUP ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Kirsten Djupesland, sier til NRK at det er viktig at barn bruker kroppen, trener og holder seg i aktivitet, men frykter at spinning for barn kan skape usunt kroppsfokus blant de yngste.

Kjersti Djupesland

Overlege Kirsten Djupesland vil at barn skal holde seg i form, men frykter usunt kroppsfokus med spinning for barn.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Organisert idrett er vi veldig for, men vi spør oss om barn bør gå inn å holde på med spinning? Burde de heller vært ute? Det er noe bra med å være i fysisk aktivitet og det er bra at noen organiserer det, men så er det det med å passe på helseperspektivet og ikke kroppsfokuset, sier Djupesland.

– Dette er vel en hårfin grense?

– Ja, og det er vi bekymret for. Mange unge sier at det begynte med at noen kommenterte kroppen, også utviklet det seg til en spiseforstyrrelse. Det er klart at det er mange faktorer som skal til før man får en spiseforstyrrelse, men de som driver organisert idrett har et stort ansvar i forhold til å formidle idrettsglede og fokus på kosthold i stedet for å være opptatt av kroppsfokus, sier hun.

Familiespinning

Bente Vatneli

Bente Vatneli vil at barna skal komme seg ut av sofaen og opp på spinningsyklene.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Elixia er nå et av de første treningssentrene i landet som nå skal gi et spinningtilbud til barn ned i tiårsalderen.

Daglig leder ved Elixia Kristiansand, Bente Vatneli, sier treningssenteret legger opp til spinning for hele familien.

– Dette er junior spinningsykler og vi skal ha egne klasser hvor vi kjører med voksne og barn samlet. Så det vil bli en type familie-spinningtime, sier Vatneli.

– Mange vil kanskje reagere negativt på spinning for barn. Kan ikke dette bidra til å skape et usunt kroppsfokus for barn?

– Vi ønsker at også barn skal komme seg opp av sofaen og dras vekk fra PCen innimellom. Vi ønsker derfor også å satse på litt mer fysisk aktivitet for barn. Men selvfølgelig krever dette mye av oss som instruktører og at vi vet hvordan vi skal legge opp timene våre, at vi har en mal å forholde oss til og at det skal være et sunt produkt, sier Vatneli.

Starten på en trend

Hun sier at tilbudet handler om mestringsfølelse og at det skal være sosialt og ikke et press om å prestere.

– Tror du dette er starten på enda mer helsestudiotrening for barn?

– Ja, det tror jeg. Vi må tenke litt annerledes enn når vi tenker helsestudio for voksne, men vi tror at dette bare er starten i forhold til hva som kan komme i fremtiden. Også vil jeg presisere at vi vet hva vi driver med når det gjelder trening for barn, sier Vatneli.

Hun legger til at det er viktig at barna koser seg med denne typen trening og at det kan være et alternativ til fotball og håndball.