Skattejakt etter krigsmateriell i Setesdalen

Under 2. verdenskrig gjennomførte britene et stort flydropp med krigsmateriell i Setesdal. Slippet mislyktes . Nå er det skattejakt på gang etter 70 år gamle krigsminner.

Tonnevis av våpen, ammunisjon og annet utstyr ble ødelagt da det traff bakken eller forsvant i dypet av Store Hallvorsvatnet mellom Bygland og Åseral.

Ole Asbjørn Bergstøl

Prosjektleder Ole Asbjørn Bergstøl foran en kontainer og en rød fallskjerm som står utstilt på Militærmuseet på Evje.

Foto: Privat

– Vi er åtte entusiaster som skal på en eventyrlig skattejakt i fire dager, sier Ole Asbjørn Bergstøl. Han er prosjektleder for "operasjon Varg" og er mildt sagt begeistret for det som nå skal skje.

Hjemmefronten har tidligere berget noe av krigsutstyret som ble droppet og private har også funnet en del, men det er aldri gjort noe omfattende søk i området. Nå håper Bergstøl at de vil finne våpen, håndgranater, rifler, hermetikk og andre kulturhistoriske gjenstander fra krigstiden. Han tror de vil gjøre funn både i vannet og nedgravd på land. Leteoperasjonen foregår fra torsdag til søndag denne uken.

– Vi skal jobbe natt og dag, sier Bergstøl.

To metallsøkere, fire dykkere og to prosjektledere er med på letingen. De har midler til helikopter og utstyr, ellers jobber de åtte entusiastene frivillig.

Varg skulle kjempe mot tyskerne

Den skjebnesvangre natten til 12. april 1945 gikk noe forferdelig galt i området rundt Store Hallvorsvatnet. En feil ved fallskjermenes utløsermekanisme førte til at slippet fra britiske fly feilet. De fleste av nærmere hundre kontainere med krigsmateriell ble skadet eller gikk tapt. Varg hadde bygget opp en militærbase her og en av gruppene var stasjonert i området mellom Sirdal og Setesdalsheiene. Målet var å kjempe mot tyskerne hvis det igjen skulle bli kamp.

(Saken fortsetter under kartet)

Laster kart, vennligst vent...

Funn sikres for allmennheten

Flere museer, kommuner på Sørlandet, Forsvaret og ulike kulturaktører er med å støtte operasjon Varg.

Målet er at gjenstander som blir funnet skal vises frem til allmenheten og sikres for ettertiden. Dykkerne som er med har lang erfaring med å ta opp gjenstander fra både salt- og ferskvann og de vil sikre eventuelle funn slik at forvitringen stopper. Minne kulturmuseum i Åseral og Vest-Agder-museet er samarbeidspartnere i forbindelse med konservering og behandling av funnene.

Et TV-team holder på å lage dokumentarfilm om hjemmefrontbasene under krigen og leteaksjonen som nå skal gjennomføres blir en del av denne filmen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet