Hopp til innhold

Skattefritak for "hvitt" arbeid

Skattefordel kan motvirke svart arbeid, mener malerbransjen på Sørlandet som nesten har gitt opp å få oppdrag i private boliger.

Fellesforbundet sjekker svart arbeid.

Norge bør innføre samme system som Sverige for å motvirke svart arbeid i private hjem, mener lederen for et av Sørlandets største malerfirmaer.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen/NRK

Roald Yttervik

Roald Yttervik i Grimstad leder det største malerfirmaet mellom Oslo og Stavanger og krever at myndighetene rydder opp i rotet og øker kontrollene

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Norge burde innføre samme system som Sverige for å motvirke svart arbeid i private hjem.

Det mener Roald Yttervik som leder et av Sørlandets største malerfirmaer.

Trekker malerregninga fra på skatten

I Sverige er det innført en ordning som gir skattefordel for boligeiere som velger å kjøpe hvitt fremfor svart arbeid.

– Det innebærer at de som bruker slike tjenester hjemme får skattefradrag for det. Dermed blir det ikke så attraktivt å jobbe svart. Det er nettopp i hjemmet at man ofte har bruk for disse tjenestene og det er der det er noe å hente, sier Yttervik.

Taper mot «svarte» malere

I går fortalte NRK Sørlandet om et omfattende svart marked, som gjør at de største malerfirmaene har gitt opp å få oppdrag i private hjem. Skattemyndighetene har ikke prioritert kontroller i private hjem – selv om nær en tredel av alt malerarbeid som utføres der er kjøpt svart.

Flere store malerbedrifter på Sørlandet har gitt opp å få oppdrag i private boliger. Årsaken er at byggherrer og boligeiere stadig oftere velger svart arbeidskraft. Nå krever bransjen og fagforeningene at skattemyndighetene rydder opp.

Svarte malere overtar markedet. VIDEO fra 31.10.

I Sverige har en med enkle grep redusert problemet kraftig, og Yttervik forstår ikke hvorfor ikke samme ordningen innføres her i landet.

– Jeg forventer at myndighetene griper fatt i dette og tar det på alvor, sier Yttervik.


Siste nytt fra NRK Sørlandet