NRK Meny
Normal

Skarpt fra Puntervold

KG Puntervold i Grimstad gjør det skarpt med sine nye akkevitter.

Ole Puntervold
Foto: Stokkeland, Kai / NRK

De begynte som uavhengig spritprodusent i 2005, og i år er har de nye akevittene kommet svært godt ut i tester.

Både "Nansen" og "Mesan skjøt" kniver helt i toppen i blindtestene som ble gjort i forrige uke, og de skarpe dråpene blir foretrukket fremfor de langt mer kjente norske akevittene som "Linje" og "Gammel Opland".

For Puntervold kan dette bety starten på et gjennombrudd på det norske markedet.

- Vi har mye å gjøre nå! Vi har fått bestilling på 30 000 flasker av den nye "Nansen" akevitten. Vi har nå investert i ny tappemaskin, så nå er det blitt vei i vellinga, sier Ole Puntervold.

Norskest av det norske

Inne i det aller helligste hos KG Puntervold i Grimstad er det en destillasjonskolonne som brukes til aromadestillasjoner for akevitter.

- Her lager vi krydderutrekk som destilleres. Det er et krav ellers blir det ikke ordentlig akevitt, men snaps, sier Puntervold.

- Hvorfor satser dere på akevitt?

- Vi begynte å satse på akevitter fordi det er det norskeste av alle norske brenneviner. Det er morsomt å se om vi kan lage noe som faller i smak.

- "Mesan skjøt" er en veldig krydrete akevitt. Siden har vi funnet fram til typer som er mer main stream i smaken. De to viktigste krydderne i akevitt er karve og dill, men i tillegg bruker vi koreander, fenikkel, paradiskorn og sitrusskall. Det finnes mange variasjoner og vi prøver å få en god sammensatt smak, sier Puntervold.

"Nansen" på julebordet

Ole Puntervold
Foto: Stokkeland, Kai / NRK

- Ingen oppskrifter er like og de er jo også hemmelige. Vi prøver oss frem til noe vi liker og håper at også andre liker det. Til nå har det gått bra. her har vi flere eikefat på 450 liter som vi tar prøver av for å se hvor lenge de skal ligge. Det kommer an på fatet. Vi plukker fat, som alle er forskjellige, og smaker til slik at blandingen blir den rette, sier Puntervold. 

- Hva skal du selv servere til julemiddagen?

- Det blir "Nansen" til juleribba, det er ingen hemmelighet. 

Ønsker turist-utsalg

For å få sine akevitter i salg, må Puntervold melde på produktene sine til bestillingsutvalget og håpe på at de blir tatt inn på Vinmonopolet. Men Ole Puntervold håper på sikt å få til fabrikkutsalg i Grimstad.

- Vi kan ikke nå selge våre produkter direkte fra fabrikken. Men det hadde vært moro å få til et tilbud til turistene som kommer hit til Grimstad og fabrikken, sier Puntervold.