Skaper hit-fabrikk for Asia – tjener årslønn på én låt

Låtskriverne til Robbie Williams, Lionel Richie og Jay Z inntar denne helga Kristiansand. 20 stjerneprodusenter skal forhåpentligvis skape «monsterhits» for artister i Asia.

På Odderøya i Kristiansand møtes flere suksessfulle låtskrivere i helga for å skape musikk for et asiatisk marked.

– I helga skal vi skrive store hits til artister i Asia, det er målet, sier artist og låtskriver Tom Hugo Hermansen.

Rundt 20 låtskrivere, produsenter, artister og managere fra hele verden er samlet på låtskriver-campen «Hooklab» på Odderøya i Kristiansand. Popmusikken er først og fremst ment å trigge artister i Sør-Korea.

I spissen står låtskriver og artist Tom Hugo Hermansen fra Kristiansand, som har hatt stor suksess med å skrive låter for artister i Japan, Tyskland og Kina. Hermansen har også deltatt i Melodi Grand Prix to ganger.

Tom Hugo

Tom Hugo Hermansen møter produsentkolleger, Anne Judith Stokke Wik og Martin Kleveland utenfor Ernst Hotell i Kristiansand. I helga skal de skrive K-pop låter sammen.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Kan skrive seg en årslønn i helga

Tom Hugo forteller at flere av artistene som deltar på låtskriver-campen har skrevet låter som når millioner av mennesker.

– Det genererer mye penger, gjerne tilsvarende en årslønn for den som er riktig heldig med låt og salg, sier han.

Og musikken de skaper har fått en egen benevnelse – «K-pop».

– K-pop er en forkortelse for Korean popular music, det vil si popmusikk med sterk tilknytning til Sør-Korea. De synger på sitt språk og har en litt annerledes stil enn vestlig popmusikk. Bandene EXO og Girls Generation er kjente navn i K-pop, forklarer han,

– Vi skal lage over 25 låter i helga.

Tom Hugo Hermansen

– Kan du nevne noen kjente navn som kommer?

– Norske Per Kristian Ottestad kommer, han har skrevet låten «Come Undone» for Robbie Williams, og trønderen Martin Kleveland som produserer for artister som Ne-Yo, Lionel Richie, Jessie J, Ruben Studdard og Taj Jackson, sier Hermansen

Les også:

stjernelaget

Dette er produsentene, låtskriverne og artistene som skal jobbe sammen på låtskriver-campen Hooklab i Kristiansand.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Et stjernelag

Med seg til studioene har Tom Hugo to svært sentrale aktører i produksjon av K-pop. Robin Jenssen og Anne Judith Stokke Wik. De står bak Dsign Music, og har skrevet utallige hits i Asia. De har over 30 nummer én-hits på den amerikanske Billboard-lista.

– Vi er en gruppe mennesker med erfaring og gode forutsetninger for å skriver 25 gode låter, mener Anne Judith Stokke Wik.

– Er dette litt enkle låter, siden dere rekker å skrive så mange?

– Teksten er ikke så viktig for dette markedet. Vi skriver noe som låter bra, også skrives det ny tekst på kinesisk, koreansk eller japansk likevel, ler Tom Hugo.

Otterstad

Per Kristian Ottestad har blant annet skrevet mye musikk for Robbie Williams, i helgen er han i Kristiansand.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Per Kristian Ottestad kommer fra USA for å delta på campen. Han synes det er en positiv utfordring å skrive for det asiatiske markedet.

– Jeg ser frem til å danne nye nettverk og skrive med nye folk. Det er inspirerende og danner grunnlag for gode låter, sier han.

– Opplever du slike workshops som viktige?

– Ja, især i Norge der vi har et lite låtskrivermiljø, sier Otterstad.

Produsenter

Her møtes noen av de 20 låtskriverne og produsentene. Her er det den norske artisten Tooji som gir en annen kollega en klem.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK