Mer enn 100 sjåfører mistenkt for ulovlig billøp i Tyskland

Tysk politi har stoppet mer enn 100 skandinaviske biler som deltar i «Eurorally» etter mistanke om ulovlig billøp. Norges bilsportforbund er også kritiske til arrangementet.

Billøpet går fra Oslo til Praha og arrangeres for fjerde år på rad.

Deltakerne kom seg imidlertid ikke lenger enn til Tyskland før årets løp fikk tok en bråstopp.

Under en rastepause langs Autobahnen torsdag ble sjåførene stoppet av tysk politi. Hele 107 biler ble stanset, og bilførerne ble mistenkt for å ha drevet et ulovlig billøp, skriver tysk politi på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Noen av bilene skal ha hatt en hastighet på 250 kilometer i timen, ifølge tyske medier.

Lars Olsen sjette gir

Vinneren av NRK-serien Sjette gir, Lars Olsen fra Fredrikstad, er en av deltakerne under årets "Eurorally".

Foto: Wilhelm Johansen / NRK

Bilforbund kritisk

Det tok drøyt ett døgn før de konfiskerte bilene ble sluppet ut i puljer.

Norges bilsportforbund kjenner ikke til arrangementet, og er kritiske til konseptet.

– Dette er ikke noe vi anbefaler å drive med. Man kan heller kjøre denne typen biler på bane, sånn at man ikke setter andre i fare, sier generalsekretær Hallgeir Raknerud.

Sjette Gir-vinner Lars Olsen fra Fredrikstad er en av årets Eurorally-deltakere.

Han er usikker på hvordan arrangementet kommer til å ende.

– Jeg aner ikke hvor ting går herfra. Noen har allerede kjørt hjem til Norge, mens andre står i Rostock uten å få bilen sin tilbake. Politiet har sagt at ti biler har kjørt fortere enn det de kan se mellom fingrene på. Og når ti biler kjører bajas, så har de valgt å straffe alle sammen og sette et eksempel, hevder Olsen.

Biler i arrest på Autobahn

Bilførerne er usikre på hva som skjer med bilene etter at politiet stanset dem fra å kjøre videre torsdag ettermiddag.

Store politistyrker rykket ut

Frank Øverland fra Flekkefjord er en av arrangørene for Eurorally. Han understreker at de aldri har opplevd problemer med myndighetene tidligere.

Det som skulle være en hyggelig tur med bilvenner fra Sverige, Norge og Danmark endte med at tysk politi stilte seg på rekke langs motorveien for å stoppe dem, forteller arrangøren.

– Vi blir behandlet som kriminelle. I løpet av én time samlet de 30 politibiler, to helikopter og 100 bevæpnet politimenn. Dette er en organisert aksjon fra politiet sin side, det er det ingen tvil om, mener han.

Biler i arrest på Autobahn

Store politistyrker stanset bilene på en rasteplass langs Autobahn i Tyskland.

Foto: Frank Øverland

– Noen har kjørt idiotisk

Arrangøren har forståelse for at noen kan være kritiske når det kommer en stor gruppe biler med merket Eurorally kjørende langs motorveiene.

– I år har vi med flere lamborghinier og ferrarier og det flagges fart lang vei. Slike biler lager mye lyd, og det kan oppfattes negativt. Vi aksepterer ingen råkjøring. Men det går rykter om at noen har kjørt idiotisk og det ser ut til å ha rammet oss alle. Det er utrolig trist.

– Hva har tysk politi sagt til dere så langt?

– Det eneste vi har fått vite er at vi arrangerer et ulovlig billøp uten tillatelse og vi har blitt anmeldt av sivile biler langs veien for ulovlig kjøring, sier Øverland.

Arrangørene ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer før saken har løst seg.

Kristoffer Kristiansen fra Flekkefjord er en annen av deltakerne i Eurorally. Han tror det er fare for at de kan bli sendt ut av landet.

– Ble dere stoppet på grunn av uforsvarlig kjøring?

– Det er alltid noen som ikke kjører fint, og som har hatt litt stygge forbikjøringer, men jeg synes det er dårlig at det går utover hele arrangementet og ikke personene det gjelder.