– Håper man slipper å bygge en kopi

Fylkeskonservatoren i Vest-Agder håper på å restaurere Vilhelm Krags sommerbolig i Ny-Hellesund så fort som mulig, skriver Fædrelandsvennen.

Havbukta i Ny-Hellesund

Her bærer Maria Kielland Krag noen av møblene som ble reddet fra flammene ut fra boligen like etter at brannen var slukket torsdag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Torsdag ble det 170 år gamle huset «Havbukta» totalskadet i brann. Det er svært lite igjen av innholdet i huset fra 1842.

Barnebarnet til dikteren, Maria Kielland Krag, mener at deler av boligen kan reddes. Hun håper i det minste sommerboligens fasade kan reddes. Vernemyndighetene har sagt at stedet uansett skal bygges opp igjen. Huset i seg selv er vernet og ligger i et verneområde i uthavnen Ny-Hellesund i Søgne.

– Jeg håper at huset kan bli restaurert så fort som mulig, og at man slipper å måtte bygge en kopi, sier fylkeskonservator i Vest-Agder, Frans Arne Stylegar til Fædrelandsvennen.

LES: – Stedet er uerstattelig

Allerede på mandag drar Stylegar og en antikvarisk byggmester sammen med teknisk konservator fra fylkeskommunen på befaring til «Havbukta».

Stylegar sier det blir viktig å finne ut om boligen kan restaureres eller om det må bygges et helt nytt hus.

– Håpet er at vi kan ta vare på mest mulig av det som står der nå. Det viktigste er å få på plass et tak så fort som mulig. Det er også vesentlig å ha god dialog med eierne, sier Stylegar.

Sommerboligen til Vilhelm Krag i Ny-Hellesund

Sommerboligen til Vilhelm Krag i Ny-Hellesund fikk store skader. Men barnebarnet til dikteren, Maria Kielland Krag, håper i alle fall fasaden kan reddes.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK