Skal le bort konflikten mellom syklist og bilist

70 prosent av syklistene har opplevd aggressiv oppførsel fra bilister, men også 60 prosent av syklistene er ikke flinke nok til å ta hensyn. En ny kampanje som spiller på humor skal få ned konfliktnivået.

70 prosent av syklister har opplevd aggresiv oppførsel fra bilister. Det viser en ny forskningsrapport. En reklamekampanje som spiller på humor, skal nå få ned konfliktnivået på veiene og forebygge ulykker.

Interessen for sykkel er sterkt økende i Norge og antallet mosjonssyklister er nesten tidoblet i løpet av få år. Det øker også konfliktnivået mellom syklister og bilister på norske veier.

– Vi opplever ofte å bli sneiet av biler eller at de spruter spylervæske på oss, sier Morten Arentz-Grastvedt i Blindleia Cykleklubb.

– Vil vise hvor barnslig det er

Nå tar Statens vegvesen grep. Med en ny kampanje vil de dempe konflikten ved bruk av humor.

– Vi har sett på dårlig oppførsel på veiene og satt det inn i andre sammenhenger for å vise hvor barnslig det er, sier seniorrådgiver Signe Gunn Myre i Statens vegvesen.

I flere filmer skjer sneiing, sperring og tuting på andre arenaer. En av filmene foregår i en dagligvarebutikk hvor en kunde med handlevogn benytter gassfløyte til å tute på andre kunder med mindre handlekurver.

Myre påpeker at hensikten ikke er å peke på syndebukker, men på løsninger.

Vinn-vinn situasjon

Å forårsake noen annens død og den skyldfølelsen det ville medført, er ofte det folk oppgir at de er aller mest redd for i trafikken.

– I det perspektivet er begge parter sårbare. Da er det en vinn-vinn situasjon, hvor begge er tjent med å dele veien på en god måte, sier Myre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syklister og bil

Blindleia Cykleklubb trener på landeveien. Der opplever de stadig ufin oppførsel fra bilister.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Har forsket på konflikten

For første gang er det forsket på konflikten mellom syklister og bilister. Resultatet viser blant annet at 70 prosent av syklistene har opplevd aggressiv oppførsel fra bilister, men også at 60 prosent av syklistene ikke er flinke nok til å ta hensyn.

Statens vegvesen mener vanlig folkeskikk kan redde liv.

I forskingsrapporten Statens vegvesen presenterer påpekes uheldig oppførsel fra både bilister og syklister. Her er noen av funnene som er gjort:

• 6 av 10 bilister slurver med å holde god nok avstand når de kjører forbi syklister
• 6 av 10 syklister er ikke flinke nok til å vise hensyn og slippe bilister forbi
• 2 av 10 syklister har opplevd å bli sprutet ned med vindusspylervæske
• 7 av 10 syklister har opplevd aggressiv og truende atferd fra bilister
• 2 av 10 syklister har blitt presset ut av vegen.
• De syklistene som opplever mest aggresjon, er også selv de mest aggressive

Hushovd: – Må samarbeide

Økingen i sykkelsportens popularitet kan delvis tilskrives Thor Hushovds suksess og deltagelse i blant annet Tour de France, som nordmenn har fattet større interesse på 2000-tallet enn tidligere.

Hushovd var med i fjorårets kampanjevideoer og synes det er svært viktig at syklister og bilister samarbeider:

Thor Hushovd sier at det er både syklister og bilister som skaper konflikter i trafikken.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Dette har du neppe hørt fra et kirketårn før