NRK Meny
Normal

Skal kartlegge kysten for sel

Fiskere i Risør og Farsund mener selbestanden er for stor. Nå planlegger Havforskningsinstituttet en ny kartlegging av antall sel for å finne ut om det bør bli lovlig å jakte på dyrene.

Steinkobbe

For første gang på åtte år skal selbestanden telles langs hele kystlinjen i Agder-fylkene. Her ser er en Steinkobbe, som det er selarten det finnes mest av langs kysten vår.

Foto: Dieter Hommen

Arne Bjørge

Arne Bjørge i Havforskningsinstituttet mener fiskerne ikke trenger å være bekymret for sel. – Vi snakker fortsatt om små bestander av sel, sier han.

Foto: Gunnar Sætra / Havforskningsinstituttet
Trygve Bjørnerem

- Vi bekymrer oss ikke over selbestanden, men det hadde vært sterkt ønskelig å få kontroll over bestanden og kanskje redusere den på de områdene der den er for stor, sier Tryge Bjørnerem i Fiskerlaget sør.

Foto: Espen Bierud / NRK

Neste år skal begge Agder-fylkene kartlegges for sel. Målet er å finne ut om det skal tillates å jakte på dyrene, eller ikke.

– Sist vi hadde en telling var i perioden 2003 til 2006. Vi mangler nye tall. Derfor planlegger vi en ny telling til neste sommer, sier Arne Bjørge i Havforskningsinstituttet.

I tellingen fra 2006 fant forskerne en bestand på ti seler langs hele Aust-Agder-kysten. Det mener Trygve Bjørnerem i Fiskerlaget sør må være feil.

Skal telle med lokalkjente

– Havforskningsinstituttet burde foreta en adskillig bedre og mer omfattende telling enn det som er gjort. De må ha vært der på feil tidspunkt fordi det varierer med årstiden når selen er der, sier Bjørnerem.

Havforsnkingsinstituttet lover på sin side at den nye tellingen skal gjøres i samarbeid med lokalkjente aktører.

– Tellingen vil vi gjøre i kontakt med lokalkjente, slik at vi er mer sikre på å finne de rette stedene å telle på, bekrefter Bjørge.

Fiskerlaget sør har gjort en egen uavhengig kartlegging og mener antallet sel er betydelig høyere enn de ti Havforsnkingsinstituttet har funnet. Spesielt mener de det er mye sel rundt Risør og Farsund.

– Det er en relativt stor selbestand, og den er til stor sjenanse for fiskerne, sier Bjørnerem.

Ønsker jakt på sel

Havforskningsinstituttet beregner at det må være rundt 50 sel før de vil anbefale en kvote og åpne for jakt.

– Først må vi telle også skal vi vurdere telleresultatene. Deretter skal vi ta standpunkt om råd for felling av sel, sier Bjørge.

Det er til slutt Fiskeridirektoratet som bestemmer om det skal felles sel eller ikke.

– Vi har til nå ingen data som tyder på at selbestanden er økende. Når vi får det, vil myndighetene treffe tiltak der selbestandene er store. Der har vi jaktkvoter for å regulere bestanden av sel, sier Bjørge.

Bjørnerem legger ikke skjul på hva de ønsker skal bli resultatet etter tellingen neste sommer.

– Jeg håper vi får presise tall slik at vi får en presis oversikt over selbestanden. Og dersom det er mulighet for å åpne for jakt i enkelte områder, håper vi det blir resultatet etter tellingen, avslutter Bjørnrem.

Sel med avkappet hode

Dette er bildet av en sel med avkappet hode som ble funnet i Risør torsdag. Det er foreløpig ikke lov å jakte sel i området.

Foto: Emil Torjusen