NRK Meny
Normal

Skal ha vist tollerne hvor stoffet lå skjult

Påtalemyndigheten fester ingen lit til forklaringen fra en 38 år gammel litauer som er tiltalt for å ha smugla nesten 16 kilo metamfetamin med Superspeed til Kristiansand.

BESLAG

Tollvesenet fant metamfetamin til en verdi av rundt 10 millioner kroner i en ny Ford Kuga i april i år. En 38 år gammel litauer er eneste tiltalte i saken.

Foto: TOLLVESENET

– Hans forklaring samsvarer ikke med de tekniske bevisene. Han sier han har vært i Bremen i forkant av smulingen, mens sporene fra iPad og Iphone viser at han har vært i Litauen og Polen, sier aktor Leif Aleksandersen.

Natt til 23. april i år gjorde tollerne i Kristiansand et av de største narkotikabeslagene på Sørlandet noensinne. Narkohunden «Sniff» fant 15,8 kilo metamfetamin over hjulbuen på en ny Ford Kuga som rullet i land fra Superspeed.

Bilen ble holdt igjen i tollvesenets garasje og mannen ble pågrepet av politiet. Om morgenen ble bilen undersøkt ved hjelp av en mobil røntgenskanner.

Det ble funnet 20 flasker med narkotika. Flaskene var plassert i karosseriet over hjulbuene.

En 38 år gammel litauer, med adresse i Tyskland, står tiltalt. Han hevder at en tyrker i Bremen er bakmann.

Leif Aleksandersen

Statsadvokat Leif Aleksandersen er aktor i saken mot en 38 år gammel litauer som fraktet nesten 16 kilo metamfetamin til Norge.

Foto: NRK

Pekte ut beslaget

Litaueren bygger sin forklaring rundt den tyrkiske vennen. Han blir spurt om andre har vært sammen med dem, men svarer at bare et lite barn var med.

Aktor fester ingen lit til forklaringen og mener tiltalte selv stod bak narkotikainnførselen.

Da tollvesenet gikk til verks på bilen, viste tiltalte etter hvert hvor narkotikaen lå skjult. Han skal ha pekt på den ene baklykta.

– Vi skrudde ut fire skruer, og fikk da se hulrommet, forklarte en toller i retten.

Hunden Sniff markerer på amfetmin som er gjemt.

Her markerer narkotikahunden Sniff på bilen hvor det ble funnet nær 16 kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

– Jeg er ingen helgen

Tiltaltes forklaring er at han driver et byggfirma i Tyskland, og at den tyrkiske vennen har gitt han mange oppdrag. Han sier han gjorde en vennetjeneste mot to tusen euro i betaling.

38-åringen nekter straffskyld, men erkjenner at han har kjørt bilen.

– Jeg er ingen helgen, men jeg er ikke en som transporterer narkotika heller, sa familiefaren i Kristiansand tingrett i dag.

Aktor mener mannens forklaringer i avhør strider mot det han sier i retten. Tiltalte svarer da at han ikke leste gjennom forklaringene, men bare skrev under.

Litaueren hevder han aldri så pengene han skulle frakte.

Carl Henning Leknesund

Advokat Carl Henning Leknesund forsvarer litaueren som er tiltalt.

Foto: NRK

Stoff fra Litauen

Aktor mener han lyver om oppholdet i Bremen, og lurer på om tiltalte hentet narkotikaen i Litauen. Dette benekter han.

Forsvarer Carl Henning Leknesund sier tiltalte erkjenner at han opptrådte uaktsomt, men at han ikke visste om narkotikaen.

Aktor mener det er en profesjonell smuglerbil, og viser til at det er laget hulrom både over hjulbuene foran og bak. Bilen ble kjøpt av tiltalte i slutten av 2016.

Amfetamin selges på gata fra 400 til 500 kroner per gram, avhengig av marked og tilgang. Trolig ligger gateverdien mellom 8,5 til 10 millioner kroner.

Ingen andre er så langt pågrepet i saken.