NRK Meny
Normal

Skal ha mishandlet innbruddstyv med vanntortur

To innbruddstyver skal ha fått butikkeier og vennene hennes på døra etter at de begikk innbrudd i forretningen hennes, ifølge en tiltale.

Lister tingrett

Det er satt av fem dager i Lister tingrett, og de tiltalte vil få hver sin forsvarer.

Foto: Lars Eie / NRK

Butikkeieren (27) og seks andre personer er i Lister tingrett tiltalt for grov tvang, grov vold og grove trusler mot de to innbruddstyvene.

Tvangen har karakter av mishandling, står det i tiltalen. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Det var 12. november i fjor at de to mennene, på henholdsvis 19 og 20 år, skal ha brutt seg inn i en forretning i Lister, og fått med seg mindre verdier.

Om lag en uke senere skal innehaveren av forretningen, samt to andre personer, ha oppsøkt 19-åringen på hans bopel.

Skal ha drevet vanntortur

Innehaverens far skal da ha truet med å knuse kneskålene og fingrene til vedkommende, dersom han ikke tilsto innbruddet.

Tiltalte skal deretter ha fraktet 19-åringen videre til 20-åringens bopel, der innehaveren skal ha rettet en gnistrende strømpistol mot 19-åringen, ifølge tiltalen. To andre personer skal ha bistått forretningseieren.

Innbruddstyvene fikk en frist på to timer til å skaffe pengene som tiltalte hevdet var stjålet.

Etter to timer skal 20-åringen ha blitt oppsøkt på nytt, og kjørt hjem til 19-åringen som ikke var å finne. Der skal 20-åringen ha blitt lagt på stuebordet, holdt fast av tre tiltalte.

Mannen mistet delvis pusten da de presset en t-skjorte over ansiktet hans mens de helte vann på den, heter det i tiltalen.

Aktor i saken mot de syv, Ole Martin Paulsen, beskriver metoden som torturformen «waterboarding», som simulerer drukning.

Vedkommende skal deretter ha fått lov til å ringe folk som kunne låne ham penger. Pengene ble overlevert til innehaveren, og mannen fikk forlate stedet.

Risikerer fengsel, men erkjenner ikke straffskyld

Politiadvokat Paulsen forklarer at én erkjenner delvis straffskyld.

– De har ønsket å få tilbake tingene som er stjålet. De aller fleste av de som er tiltalt nekter for å ha begått noe straffbart i forbindelse med det som har skjedd, sier Paulsen.

Han sier det er grove strafferammer, deriblant fengsel, for de tiltalte som har vært involvert i mest.

NRK har vært i kontakt med forretningsinnehaveren, som på vegne av seg selv og de andre tiltalte, ikke ønsker å kommentere saken.

Innbruddstyvene er dømt for flere innbrudd i samme periode i fjor.

– Innbruddstyvene har i avhør erkjent hva de har gjort, og at de har blitt utsatt for en behandling etterpå som er grunnlag for den tiltalen som ligger nå, avslutter Paulsen.