Skal ha blitt truet av narkomiljø

En 24 år gammel mann fra Lyngdal forklarte seg i retten om et tøft og hardt narkomiljø med trusler og vold.

Erkjente delvis straffskyld

En 24 år gammel mann er tiltalt i Lister tingrett. Mannen har gitt tillatelse til å bli fotografert.

Foto: Lars Eie / NRK

Den 24 år gamle mannen fra Lyngdal forklarte seg i retten om et hardt miljø. Han forklarte at han flere ganger ble truet av et miljø, der hovedmannen skal ha vært fra Rogaland og de andre fra et etnisk miljø i Oslo.

Narkopenger

24-åringen forklarte at han ble dratt inn i en narkotikahandel som ikke ble gjennomført. Han skal i ettertid ha mottatt trusler fra en rogalandsmann og et etnisk miljø i Oslo. På en tur i Oslo forklarte han at han ble dopet ned og truet.

– En bekjent ville gjøre en narkohandel, den ble ikke gjennomført, men jeg ble truet til å betale 30 000 kroner for noe jeg ikke hadde fått. Jeg ville heller gå i krig enn å betale for noe jeg ikke hadde fått, sa den tiltalte 24-åringen.

Pengeinnkreving

24-åringen fortalte i retten at han selv hadde vært med på pengeinnkreving og at det kan dreie seg totalt om et par hundre tusen kroner. Påtalemyndigheten har beslaglagt det de mener er narkoregnskap. 24-åringen bestrider at alt handler om narkotika i de beslaglagte dokumentene, men hevder det også er regnskap for ting som er solgt.

Ranet

Senere ble 24-åringen truet til å betale 100 000 kroner til den såkalte hovedmannen. Det ville ikke 24-åringen. Han ble oppsøkt i sitt hjem i Lyngdal om natta i fjor av to menn som ranet til seg laptop og PC. 24-åringen forklarte i retten at han ble truet med hammer og kniv og at han forsvarte seg og samboeren.

– De knuste vinduet mens vi sov og jammet mobilnettet. Han ene kom ut med hammer og kniv, jeg måtte slå ham ned med jernstang og han løp videre. Jeg slo ham igjen med gjenstanden og han blir arrestert på plassen, forklarte 24-åringen.

To menn ble i mai dømt i Lister tingrett for denne episoden.

Reiser

Aktor ville i retten også vite om 24-åringens økonomi og pengebruk. Den tiltalte mannen forklarte at han kjøpte biler til 25 000 kroner og pusset dem opp i topp stand og kunne selge dem for 150 000 kroner. På den måten tjente han penger.

Den tiltalte forklarte seg om fem feriereiser til utlandet fra desember 2014 til han ble varetektsfengslet. Han og samboer eller venner reiste til Brasil, Hellas, Bulgaria, Albania og Bosnia.

Aktor ville vite om han traff kriminelle i Bosnia, men det nektet 24-åringen for.