Skal granske legesaken - oppretter kontakttelefon for opererte

Helse Sør-Øst skal granske Sørlandet sykehus. En lege som sto bak flere feiloperasjoner på sykehuset i Flekkefjord, har fått fortsette å operere alene i Kristiansand.

Sørlandet sykehus pressekonferanse

Sørlandet sykehus skal granskes av eksterne etter at en lege har utført feiloperasjoner.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Under en pressekonferanse i dag ble det klart at alle operasjoner som legen har gjort alene det siste året på sykehuset i Kristiansand, skal granskes.

Disse pasientene vil bli tilbudt en undersøkelse og oppfølging fra en ortopedspesialist. Det opplyste sykehusdirektør Nina Mevold.

– Vi er i ferd med å skaffe oversikt over pasientene. Vi kommer til å ta kontakt med disse så snart som mulig, sier Mevold.

Direktøren opplyste også at det blir opprettet en kontakttelefon hvor pasienter, som frykter de er feiloperert, kan ringe.

Bekymra pasienter

I tillegg har sykehusdirektøren selv bedt Helse Sør-Øst om en «ekstern revisjon» av det som har foregått ved sykehuset i Kristiansand. Hun ønsker en nøytral gjennomgang, og vil ikke mistenkes for å bestille en rapport.

– Vi registrerer at det er pasienter som er bekymret. Da er det viktig for oss å ta det på alvorlig, sier Mevold.

Tidligere i dag måtte Nina Mevold forklare seg for Fylkeslegen om opplysninger som NRK har avdekket de siste dagene.

Den mannlige legen er i et såkalt LIS-program (lege i spesialisering) for å bli ortoped. Ifølge sykehusdirektøren har mannen gått ut over sine rammer og operert uten godkjenning fra overlege.

Se pressekonferansen til Sørlandet sykehus.

Lang historikk

Bare i løpet av de fire siste årene har legen vært involvert i sju tilsynssaker ved Sørlandet sykehus hvor man har konkludert med lovbrudd. I tre av sakene døde pasientene.

Det blir trolig opprettet flere tilsynssaker mot legen. Det opplyser Fylkeslegen til NRK. Flere pasienter har tatt kontakt med tilsynsmyndigheten om operasjoner hvor de frykter de er feiloperert.

I elleve år lot ledelsen han operere på sykehuset i Flekkefjord uten å være ortoped. Etter at NRK for et års tid siden skrev om de skadde pasientene, ble legen overført til sykehuset i Kristiansand for å ta utdanningen til ortoped.

Fylkeslegen mener han ikke erkjenner noen feil. Han risikerer å miste lisensen

Finn Åge Olsen

Finn Åge Olsen fra Lyngdal er et av ofrene for legens mange feiloperasjoner. Han er lettet over at legen nå ikke lenger får lov til å operere.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Mente det var trygt

Sykehusdirektør Nina Mevold mente først at det ikke var grunn til å fjerne legen, selv da fylkeslegen ba om gransking. Da NRK brakte saken 29. januar, svarte hun at legen kunne fortsette fordi en overlege avgjorde hva han skulle operere:

– Jeg er trygg på at denne legen gjør operasjoner som han er kompetent til. Det er alltid en overlege i bakvakt, uttalte hun.

Men det kom sterke reaksjoner, blant annet fra skadde pasienter. Dagen etter fortalte Mevold at han var tatt av alle operasjoner.

Hun begrunnet det med at det var «skapt en utrygghet i befolkningen», men mente det hadde vært et trygt opplegg rundt legen og hva han kunne utføre.

Flekkefjord sykehus dronebilde

Legen jobbet i elleve år som lege ved sykehuset i Flekkefjord. Her utførte han kompliserte ortopediske operasjoner uten å ha den seks år lange spesialiseringen i ortopedi.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

Viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst mener det er helt avgjørende at saken nå granskes.

– Det er en alvorlig sak. Det viktigste nå er at pasienter blir godt ivaretatt. Vi må komme til bunns i denne saken, derfor er det viktig at det gjøres en grundig gjennomgang og at Helsetilsynet kan få vurdert og konkludert.

– Har dere tillit til sykehusledelsen?

– Vi har en god dialog med sykehusledelsen. Det er styret som må gjøre vurderinger av sykehusledelsen. Det er ikke et tema for oss nå. Nå er vi bare forsikret om at Sørlandet sykehus gjør de riktige tingene i den situasjonen de står i, og gjør det de kan for å ta vare på pasientene.

– Mener du at sykehuset har handlet feil på noen måte?

– Vi kan ikke konkludere her vi sitter nå. Det vi vet er at det er grunn til å få gjort en grundig gjennomgang av saken og håndteringen av den. Helse Sør-øst har etter dialog med ledelsen ved Sørlandet sykehus besluttet at vi gjør en revisjon av denne saken.

– Hva betyr det i praksis?

– Det vil komme personer, som ikke har tilknytning til Sørlandet sykehus, for å gjennomgå saken. De vil lage en rapport og gjøre en vurdering av saken.

Tips oss

Hei!

Jeg har skrevet flere saker om feiloperasjoner ved sykehusene i Flekkefjord og Kristiansand. Har du innspill eller tips om historier jeg bør se nærmere på? Skriv til meg her: