Skal diskutere sørlandsk oljekrise i Texas

Ordfører i Kristiansand Harald Furre (H) reiser til den store oljemessen i Houston for å overbevise amerikanske oljebedrifter at de fortsatt bør satse på Sørlandet.

Harald Furre

Ordfører i Kristiansand Harald Furre (H).

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Oljemessen OTC i Houston i USA er verdens største utstilling og konferanse innenfor den internasjonale oljebransjen.

Hvert år kommer om lag 100.000 messegjester fra hele verden, inkludert mange norske og sørlandske utstillere og besøkende.

Sørlandet sliter

Flere oljerelaterte virksomheter på Sørlandet har gjennomført omfattende oppsigelser og nedbemanninger den siste tiden, og verdens oljevirksomheter er inne i en krisetid.

Ordfører i Kristiansand Harald Furre (H) er bekymret på kommunens og landsdelens vegne og drar nå til Houston i Texas for å overbevise de store amerikanske selskapene om at de fortsatt bør satse på virksomhetene på Sørlandet.

– Fra kommunen så drar vi over for å være med å støtte opp under våre egen oljeverftsindustri i tider som er krevende, sier Furre til NRK.

Selve oljemessen handler mye om at bedriftene viser frem sine produkter, og Furre mener det er viktig å være til stede på en slik arena og fortelle om de positive sidene for bedriftene ved å være etablert i Norge og på Sørlandet.

– Jeg skal møte toppledelsen i National Oilwell Varco og Cameron som er to store virksomheter her i landsdelen som styres fra Houston. Vi skal snakke om hvor attraktivt det er å være i Kristiansand og på Sørlandet også i dårlige tider, sier Furre.

Fremhever kompetansen på Sørlandet

Harald Furre har en bestemt oppfatning av at bedriftene på Sørlandet er konkurransedyktige i markedet og har så mye kompetanse at de vil være attraktive å beholde for de store selskapene.

– Nedbemanning og oppsigelser er noe som rammer denne industrien over hele verden og ikke bare noe som gjelder virksomhetene på Sørlandet. Det som er viktig for oss å få frem når vi reiser til Houston, er at det er svært mye kompetanse i disse bedriftene, sier han.

– Er du redd for at disse store selskapene skal "stenge ned" sin aktivitet på Sørlandet?

– Ja, det er det alltid en risiko for, når man er styrt langt borte ifra. Når de ser på sin sammensetning av bedrifter i ulike deler av verden, så kan det være at de velger noen å satse på videre, og noen som de "slipper". Men jeg har en bestemt oppfatning av at bedriftene på Sørlandet har så mye kompetanse at selskapene definitivt vil beholde de. Før eller siden så snur oljeprisen og sannsynligvis skal aktiviteten i disse bedriftene opp igjen. Og da er det svært viktig at konsernledelsen i Houston ser at det er her de skal sørge for videre vekst, avslutter Furre.