Hopp til innhold

Sjubarnsmor dømt til 21 års forvaring: – Drapene er utført på en utspekulert måte

Agder lagmannsrett har dømt den 44 år gamle kristiansandskvinnen til 21 års forvaring for to overlagte drap.

sjubarnsmor

Den 44 år gamle kvinnen tok plass i retten like før den over 60 sider lange dommen ble lest opp.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Elisabeth Terese Aaslie er dømt til lovens strengeste straff for to overlagte drap; 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Kvinnen ble funnet skyldig i å ha tatt livet av sin egen far , Øyvind Terje Olsen i 2002 og sin ekssamboer Øystein Hagel Pedersen i 2014.

– Drapene er utført på en utspekulert måte, og ved bruk av planlegging, mener lagmannsretten.

Aaslie med plakat

Tiltalte holder opp et trusselbrev hun hevdet å ha mottatt i forbindelse med farsarven. I retten innrømmet hun at hun selv sto bak brevet.

Foto: Privat

Sjubarnsmora viste ingen åpenbare følelser da hun fikk dommen på 21 års forvaring. Hun er iført en turkis hettegenser, og fulgte oppmerksomt med når dommeren las opp den over 60 sider lange dommen.

Lagdommer Erik Holth begynte opplesning av dommen kl. 09.00 i Agder lagmannsrett.

Sjubarnsmora ble, i likhet som i tingretten, dømt til lovens strengeste straff. Hun er tiltalt for å ha dopet ned og druknet sin far i badekaret, og for å ha dopet ned og kvalt ekssamboeren på et hotellrom. I tillegg ble hun dømt for å ha dopet ned en annen ekskjæreste tre ganger i tiden forut for det siste dødsfallet.

Dommen er enstemmig. Tiltalte tok betenkningstid, men etter et kort møte med forsvarer Olav Sylte, ble det bestemt å anke:

– Vi kommer til å anke på saksbehandlingsfeil, sier han. Han er uenig med lagmannsretten i at skyldspørsmålet er avgjort.

Forvaring

Lagmannsretten mener det ikke er tilstrekkelig å gi tiltalte en tidsbegrenset straff, og at det er stor fare for at hun vil kunne drepe igjen.

– Det klare mønsteret å forgifte menn som er i nær relasjon med henne er svært bekymringsfullt, leser Holth.

Han fremholder at sjubarnsmora har konflikter i alle relasjoner, og at hennes personlighetsforstyrrelser vanskelig vil la seg behandle. Retten mener hun har psykopatiske trekk, og at den mest alvorlige personlighetsforstyrrelsen er borderline personlighetsforstyrrelse.

– En lek med andres liv og helse. Muligheten for behandling er liten, og hun har nektet å motta hjelp. Hennes personlighetstrekk lar seg vanskelig behandle.

– Vi var forberedt på begge utfall, sier forsvarer Olav Sylte. Den dømte kvinnen smilte og snakket med støttespillerne etter at dommen mot henne var ferdig opplest. Sylte sier hun var mentalt innstilt på at det kunne gå slik.

Aktor Leif Aleksandersen er fornøyd med at lagmannsretten er enig med påtalemyndigheten i forvaring:

– Hun er farlig, sier han.

Utelukker selvdrap

Agder lagmannsrett utelukker at Øystein Hagel Pedersen kan ha tatt sitt eget liv på hotellrommet i 2014. Ifølge dommen, er det bevist utover enhver rimelig tvil at den 44 år gamle kristiansandskvinnen tok livet hans.

Han ble funnet omgitt av piller, og med hodet ned i puta.

– Lagmannsretten legger til grunn at dette var iscenesatt av Aaslie selv slik at det skulle se ut som et selvdrap, las dommeren.

Retten mener hun dopet han ned, og presset hodet til Hagel Pedersen ned i puta slik at han ble kvalt.

– Mye kan tyde på at hun har forsøkt å skaffe seg et synlig alibi, leste fagdommer Anders Bahr. Han viste til at hun hadde spart på kvitteringer fra den aktuelle kvelden.

Kvinnen har hevdet at hun er uskyldig, og forsvarer Olav Sylte har krevd full frifinnelse. Han har ment at bevisene etter den mer enn tre år lange hemmelige etterforskningen ikke kunne utelukke at dødsfallene var ulykke eller selvdrap.

Sjubarnsmora er dømt til å betale de to mindreårige sønnene hun har sammen med avdøde; 250.000 kroner hver i oppreisningserstatning.

Øystein Hagel Pedersen

Øystein Hagel Pedersen flytta til Geilo like før han døde. Han hadde nettopp startet opp sin egen forretning.

Foto: Kjetil Vataker Johansen

Lagmannsretten er derimot overbevist om at kvinnen har tatt livet av begge mennene, og at dette var godt planlagt.

I lagmannsretten er det fem «vanlige» sørlendinger som er meddommere, mens det er to fagdommere. For at tiltalte skal bli dømt, må minst fem stemme for dette, og en av disse må være fagdommer.

Undercoveragent

Etterforskningen av kvinnen har vært omfattende og svært spesiell. Et av de mest sentrale bevisene er undercoveragenten «Anna Andersen», som infiltrerte livet til tiltalte i flere år. I tillegg har politiet avlyttet kvinnens bolig og telefon. Hun har blitt spanet på, og det er gjort hemmelige ransakinger.

Øyvind Terje Olsen

Øyvind Terje Olsen ble funnet skåldet i sitt eget badekar i 2002.

Foto: Privat

Kvinnen har nektet å la seg avhøre av politiet etter at hun ble sikta. Hun ville heller ikke forklare seg i første rettsrunde, men valgte å snakke i ankesaken. Da innrømmet hun blant annet at hun selv sto bak trusselbrev hun hadde fått, og at hun i vitneavhør etter ekssamboerens død, hadde løyet til politiet.

Kvinnen ble fanget opp av et overvåkningskamera like etter at hun hadde forlatt hotellrommet til ekssamboeren. Hun forsøkte å ta ut penger med bankkortet hans.

Slitt siden tenårene

Tiltalte har slitt med personlighetsforstyrrelser helt siden tenårene, ifølge dommen fra Agder lagmannsrett.

Far til hennes yngste barn har tidligere fortalt NRK at han er livredd kvinnen skal slippe ut, og at han er nestemann på lista.

I dag er han letta over dommen:

– Å, fy f...jeg er så glad, det er det beste som kunne skjedd. Nå er jeg trygg i alle fall. Jeg har opplevd så mye dritt.

44-åringen beskrives av vitner som svært manipulativ og empatiløs. Rettspsykiaterne mener hun har sterke psykopatiske trekk.

Flere vitner har fortalt retten om at kvinnen har angrepet dem, og at de har blitt oppsøkt av torpedoer hun har sendt.

Her faller dommen. Dommer Erik Holth leste den første delen av den over 60 sider lange dommen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,57 kr
Dyrest kl. 19 0,59 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %