Sju kalver sporløst borte – bøndene frykter tyveri

I Farsund har kalver fra flere bønder forsvunnet på kort tid. Nå frykter bøndene at kvegtyver har vært på ferde, og ber om tips.

Theis Tønnessen i Farsund har mistet to kalver.

Bonde Theis Tønnessen har forhørt seg med turgåere og naboer om de savnede kalvene, uten resultat.

Foto: Lars Eie / NRK

– Det er ingen spor etter dem. Det kan virke som noen har stjålet dem, sier Theis Tønnessen fra Farsund i Agder.

I 40 timer har bonden lett etter de to kalvene sine, uten å finne dem.

Kameraten Sindre Edland, som også er bonde, har i likhet med Tønnessen mistet to kalver.

– Det er fortvilende. Jeg har lett rundt gjerdene som var nye. De kunne ikke ha kommet ut. Den første forsvant for en måned siden, forteller Edland.

Etter å ha sjekket litt rundt med de andre bøndene i kommunen, har de kommet frem til at det siden i vår har forsvunnet sju kalver fra gårder i Farsund.

Nå vil de anmelde tyveriene, og ber om tips.

Sju kalver er sporløst borte fra fire forskjellige bønder i Farsund.

Kalvene har forsvunnet én etter én.

Foto: Lars Eie / NRK

Sporløst borte

I tillegg til Edland og Tønnessen, har også Arne Kolnes mistet to kalver. Det er også en fjerde bonde i Farsund som har mistet én kalv. Til sammen er det minst sju savnede kalver siden i vår.

– Politiet har ikke registret at det er forsvunnet kalver, sier fungerende lensmann i Farsund og Lyngdal lensmannsdistrikt, Svein Kåre Tjomsland.

Han legger til at han hørt at noen var på leting etter noen kalver.

Bøndene på Lista i Farsund som har mistet kalvene.

Bøndene Sindre Edland, Theis Tønnessen, Kjell Arthur Akersmyr og Arne Kolnes møttes i dag for å diskutere en eventuell politianmeldelse.

Foto: Lars Eie / NRK

Ber om tips

Bøndene i Farsund bor noen kilometer fra hverandre. Ingen har sett noe, og ingen har hørt noe. Nå ber de om tips, for de skulle så gjerne ha visst hva som skjedde med de forsvunnede kalvene.

Kolnes mistet sine to kalver på jordet utenfor stuevinduet. Han forteller at den ene kua fikk tvillinger, en svart og en brun.

Plutselig var det bare den ene tvillingkalven igjen.

– Vi kan nesten se hele jordet, men når folk sover, må noen ha vært der. Den forsvant for noen dager siden. Den andre kalven forsvant på et annet beite. Vi har lett etter dem, men uten resultat, sier Kolnes.

Arne Kolnes har ingen gode forklaringer på hva som kan ha skjedd.

På dette jordet forsvant to av kalvene til bonde Arne Kolnes.

Foto: Lars Eie / NRK

– Svært uvanlig

– Vanligvis når kalvene forsvinner, så søker de mot andre dyr. Hadde det vært rovdyr ute, så hadde vi funnet blodspor og fugler. Dette er av rasen Angus og de er ganske flinke til å verne flokken sin mot rovdyr, sier Kolnes

– Hva tror du har skjedd?

– De er sporløst borte, det er bare folk som kan ha stjålet dem. Våre kalver var bare fire til fem dager gamle da de forsvant fra oss. Èn kalv kan forsvinne, men dette er uvanlig, sier Kolnes.

Fylkesleder av Agder Bondelag, Knut Erik Ulltveit, vil ikke spekulere i hva som kan ha skjedd.

– Det er et mysterium og svært uvanlig, sier Ulltveit.

Han har ikke hørt om kvegtyver før.

– Det er ikke lett å registrere dyr som evnetuelt er stjålet, fortelle Ulltveit.

Kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Lise Boeck Jakobsen, sier at næringen generelt har lite informasjon om tyveri av dyr – både om det skjer og da i hvilket omfang, og hvem som eventuelt står bak.

– Det har fra tid til annen vært noen historier i mediene, men ut fra vår kjennskap er dette unntakene. Det er jo selvfølgelig trist og kjedelig at det skjer slike ting, og noe vi vil være foruten, sier Boeck Jakobsen.