Terrorfrykt samler nordmenn i Belgia

Ambassadør i Belgia Ingrid Schulerud berømmer Birkelands-mannen Bjørn Nomes initiativ til hjemmekos og vafler i en tid preget av terrorfrykt og usikkerhet.

Bjørn Nome

Sjømannsprest Bjørn Nome har åpnet dørene til presteboligen i Waterloo de siste dagene.

Foto: Bjørn Nome / Sjømannskirka

– Det er et veldig hyggelig tiltak i en situasjon hvor mange kjenner på uro og engstelse, sier ambassadør i Belgia, Ingrid Schulerud, om sjømannspresten fra Birkeland sitt initiativ.

Etter at belgiske myndigheter i helgen hevet terrorberedskapen til høyest nivå, så sjømannspresten Bjørn Nome behovet for litt ekstra hjertevarme midt oppi all usikkerheten. De siste dagene har han hatt åpent hus i presteboligen i Waterloo.

Sjømannspresten og ambassadøren i Belgia

Norges ambassadør i Belgia, Ingrid Schulerud, har selv vært på kaffebesøk hos sjømannsprest Bjørn Nome. Hun berømmer initiativet hans, og sier det er viktig for folk å ha et samlingssted.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Helt uvurderlig

Over åtti nordmenn har vært samlet under samme tak i presteboligen. En av dem som har tatt turen til kaffe og vafler er ambassadør Schulerud.

– Det bor veldig mange nordmenn i Waterloo, spesielt barnefamilier. At de har et samlingssted er helt uvurderlig, sier Schulerud, og forteller om en by preget av de siste dagers hendelser.

Åpent hus sjømannskirka i Belgia

Alle skoler og barnehager er stengt som følge av terrorberedskapen i landet. Da er det godt å ha et sted å komme sammen.

Foto: Sjømannskirka / Bjørn Nome

– Det er klart det merkes at byen er i beredskapsmodus. Det er bevæpnet vakter på nærbutikken og på bussen hjem fra jobb i går var jeg den eneste passasjeren, forteller Schulerud.

Butikker, togstasjoner, skoler og barnehager er stengt, og alle konserter og fotballkamper blitt avlyst.

I helgen ble folk oppfordra til å holde seg hjemme, og det var da sjømannsprest Nome fikk ideen om å invitere folk hjem til seg.

Åpent hus sjømannskirka i Belgia

Flere og flere tar turen til presteboligen i Waterloo. Tirsdag var det så mange at Nome mistet tellinga, men antar at han hadde rundt 80 gjester.

Foto: Sjømannskirka / Bjørn Nome

– Det er stille her. De som bor inne i Brussel er urolige, der patruljerer politiet og det militære gatene. Da er det godt å ha et sted å møtes, spesielt for ungene. Her er det lego og Playstation og en hage de kan leke i, sier sjømannsprest Bjørn Nome.

Mandalitt midt i kaoset

Mange norske småbarnsfamilier i Belgia bor i Waterloo hvor den norske skolen ligger, to mil fra Brussel,

Merete Voreland Belgia

Merete Voreland-Indrefjord jobber i Nato, mens mannen Kristian er hjemmeværende med deres to barn. De setter stor pris på å kunne møte andre i samme situasjon hos sjømannspresten.

Merete Voreland-Indrefjord fra Mandal er en av dem som har slått seg ned her sammen med mannen Kristian, sønnen på tre år og datteren på syv.

Hun er personelloffiser i Militærmisjonen i Brussel ved Natos hovedkvarter, og sendte mann og barn på vafler i presteboligen, mens hun dro på jobb i sentrum.

– Det er ut utrolig flott initiativ. Veldig bra at barna får kommet sammen og lekt, nå som alt er stengt og står på stedet hvil, sier mandalssjenta.

Unntakstilstanden i landet merkes, men preger ikke hverdagen til familien på fire. Heller ikke arbeidsdagen i Nato påvirkes nevneverdig for personelloffiseren.

– Til en viss grad merkes terrorberedskapen på jobben. Det er strengere sikkerhetstiltak, og i går fikk de som ikke hadde et strengt tjenestelig behov for å gå på jobb beskjed om å være hjemme. Bortsett fra dette går alt som normalt her, forteller Voreland-Indrefjord.