Sjeldent syn på Sørlandet

Helge Konradsen og sønnene skulle bare ta den vanlige fisketuren, mandag kveld. Plutselig var det rundt 40 delfiner rundt båten.

Delfiner Hesnesøy Grimstad

TV-innslag: Det som skal være delfiner, ble sett både i Grimstad og Lillesand mandag kveld.

– I går var vi på hytta og skulle ta den vanlig fisketuren ut og fylle båten med fisk, og etter en stund opplevde vi noe vi aldri har opplevd før, sier Helge Konradsen som har hytte ved Blindleia i Lillesand.

– Helt fantastisk

De oppdaget først tre nise- eller delfinlignende dyr og senere kom det flere. Familien Konradsen telte opp mot 40 stykker, som svømte rundt båten i nesten en halv time.

– Vi tok opp alle krokene, og ble stumme alle sammen. Det var helt fantastisk. Uansett hvor du kikka så man alltid noen som kom opp over vannflaten, fortsetter Konradsen.

Helge Konradsen

Helge Konradsen fikk en uvanlig opplevelse på sjøen, mandag kveld.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Kommer i store flokker

Asbjørn Lie er prosjektleder for Naturmuseum og botanisk hage ved Universitetet i Agder sier at dette er en sjelden opplevelse.

– Jeg er temmelig sikker på at dette er enten kvitnos eller kvitskjeving som er to delfinarter. De opptrer gjerne i store flokker også, forteller Lie, og avviser at dette var niser.

– Dette er nesten til å bli misunnelig av, å få de helt tett opp mot båten. Dette er nok en ny og fin opplevelse, ler Lie.

Også i Grimstad ble det observert nesten 30 delfiner.

– Det var virkelig en nydelig naturopplevelse for mange. Delfinene ble observert i en times tid, sier Ragnhild Marie Jensen, som var ute i båt ved Hesnesøyene mellom Fevik og Grimstad.

Asbjørn Lie

Prosjektleder for naturmuseum og botanisk hage ved UiA, Asbjørn Lie mener dette er et sjeldent syn.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Bør ikke svømme sammen med delfinene

– Man bør ikke hoppe ut i havet for å svømme sammen med delfinene, for enkeltindivider kan være farlig, sier zoolog Roar Solheim.

Han forteller at delfinene kan bli opp mot 250 kilo og at dette ikke er dyr man skal leke med uten videre.

– Man skal heller respektere dyrene og observere dem fra en båt, oppfordrer Solheim.

Her kan du se videoe av delfinene både i Lillesand og Grimstad.

Niser ved Oksøy fyr forrige uke. Foto: Oddfinn Pedersen.