NRK Meny
Normal

Sjekk hekken

Klipper du ikke hekken din innen utgangen av august, kan du få en motorsag på besøk.

Trafikksikkerhet
Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Jøran Haaland Knudsen

Jøran Haaland Knudsen skal begynne i 1. klasse på mandag. Han er redd for å bli påkjørt på skoleveien.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Innen utgangen av august må alle huseiere i Søgne kontrollere hekkene sine - og klippe dem - om de er så høye at de hindrer sikten mot veien.

Klipper du ikke hekken din selv, kan du risikere at kommunen kommer hjem til deg og gjør jobben. Men da vil klippingen bli utført med "grovt utstyr", advarer kommunen.

- Vi er opptatt av trafikksikkerhet. Nå begynner skolene på mandag, og vi oppfordrer folk til å klippe rundt hagene sine for å bedre sikten. Har ikke folk ryddet opp før 1. september, kommer vi rundt med motorsag. Så hvis folk vil ha en fin hekk, må de klippe den selv.

Paal M. Kristensen

Enhetsleder i ingeniørvesenet i Søgne kommune, Paal M. Kristensen, ber folk ta en tur rundt huset for å sjekke sikten og eventuelt ta fram hekksaksa.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Det sier enhetsleder i ingeniørvesenet i Søgne kommune, Paal M. Kristensen.

Frykter for barnas sikkerhet

Reglene sier at hekker, busker og trær ikke må skjule veimerking, trafikkskilt, gatenavnskilt, lysskilt eller belysning.

- Alle skal kunne se et barn på trehjulsykkel fra alle retninger, og kunne stoppe på en tredjedel av avstanden mellom kjøretøyet og barnet, sier Kristensen.

Reidun Haaland Knudsen har flere barn som hun mandag skal sende ut på skoleveien. Hun synes det er positivt at kommunen tar grep og ber folk om å klippe ned hekkene sine.

Reidun Haaland Knudsen

Reidun Haaland Knudsen er redd noe skal skje med barna hennes på skoleveien. Hun synes det er positivt at hekker nå skal klippes.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

- Alle foreldre er opptatt av trygg skolevei, og det er mange steder hvor veien ikke er trygg. Her vi står nå får ikke mine to eldste barn lov til å krysse veien, fordi det er så uoversiktelig på grunn av denne store hekken. De må bruke et gangfelt lenger oppe, sier Haaland Knudsen.

Sønnen hennes, Jøran Haaland Knudsen, skal begynne i 1. klasse mandag. Han gleder seg mest til å leke med de andre barna, men er også bekymret for skoleveien.

- Bilene kan ikke se meg når jeg skal over veien. Hvis hekkene klippes er det fint, for da kjører ikke bilen på meg, sier han.

Meld fra om farlige hekker

Kristensen i kommunen ber folk melde fra om de vet om farlige hekker og busker som ikke blir klippet i løpet av måneden.

Skolevei

Private utkjørsler er fulle av hekker som kunne hatt godt av en omgang med hagesaksa, mener kommunen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

- Én ulykke er én ulykke for mye. Folk må tenke seg om og bruke sunn fornuft. De må gå ut og sjekke at de ser godt i begge retninger.

- Den hekken vi står med her er alt for høy etter min mening. Her er det ikke lett å se noe, før panseret på bilen er godt ute på veien. Kommer det et barn syklende i full fart her, kan det fort gå galt, sier Kristensen.