NRK Meny
Normal

Siste innspurt for biblioteket?

Etter en tretti år lang prosess skal Grimstad kommune i kveld avgjøre hvor stort bibliotek byen skal ha, og hva det skal koste.

Nytt bibliotek Grimstad

I februar i år vedtok kommunestyret i Grimstad å kjøpe og bygge om «postbygget» til bibliotek.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– De siste tretti årene har vi prøvd å realisere et nytt bibliotek i Grimstad uten å få det til, sier kommunalsjef i Grimstad kommune, Bjørn Kristian Pedersen.

I kveld skal politikerne i Grimstad bestemme hvor stort bibliotek byen skal få og de økonomiske rammene for det.

Millionutgifter og uenighet

Prosessen med å få nytt bibliotek har vart i over tretti år, og kan ha kostet tjue millioner kroner.

– Vi har brukt mye penger administrativt og politisk på å legge frem ulike alternativer til stedsplassering og til størrelser på biblioteket, bekrefter Pedersen.

I tillegg har kommunen kjøpt tjenester fra rådgivere og konsulenter. Grimstad var langt på vei til å realisere et bibliotek på rutebilstasjonen for noen få år siden.

– Det prosjektet var ferdig planlagt etter at designkonkurransen var gjennomført, så det kostet oss 9,7 millioner kroner. Uten at vi fikk bygd biblioteket, sier Pedersen.

– Var det penger ut av vinduet?

– Ja, det er jo en måte å si det på, konkluderer kommunalsjefen.

For lite budsjett?

I 2004 vant arktitektfirmaet LPO designkonkurransen om et nytt bibliotek på rutebilstasjonen. Biblioteket ble planlagt i detalj og var tilnærmet klart til å bli sendt ut på anbud da prosessen ble stanset i 2008, på grunn av kommunens dårlige økonomi.

Da saken var oppe i formannskapet for en drøy uke siden, ville flertallet heller ha et mindre bibliotek enn å bevilge mer penger.

– Hva slags bibliotek får Grimstad nå?

– Kommunen ser ut til å få et bibliotek som er slik flertallet vil ha det, sier ordfører i Grimstad Hans Antonsen (V), som ikke var en del av flertallet.

– Det er et bibliotek med en kostnadsramme som både kommunens eksperter og eksterne eksperter sier er altfor lite, understreker ordføreren.

– Dette må vi lande!

Det biblioteket som nå trolig blir realisert er mindre i romstørrelse, det blir uten nybygg og ifølge administrasjonen så oppfyller det ikke kravene i bibliotek loven.

– Hadde vært bedre å utsette saken en gang til?

– Ikke i en kommune som har brukt tretti år på dette. Dette må lande, vi må bli ferdige med at denne saken som forfølger oss hele tiden, utsettelser har det vært nok av, sier ordføreren.

Ordfører Hans Antonsen legger vekt på at Arbeiderpartiet og Kristelig folkeparti forsøker å lage biblioteket mindre enn det ekspertene anbefaler.

– Nå får Ap og Krf ta det fulle og hele ansvar for at de sammen med Frp velger å ikke bruke alle pengene som er bevilget til bibliotek, men i stedet forsøker å gjøre det mye mindre enn det loven krever og det alle ekspertene og Grimstads eget kommunestyret har sagt av i trenger, avslutter Antonsen.