Skal sende julekort til både Trump og Clinton

Statsminister Erna Solberg har valgt ut et motiv fra Sirdal som årets offisielle julekort. – Et veldig godt komponert og stemningsfullt bilde, sier Erna Solberg.

Erna Solberg med motiv fra Sirdal

Blant over 50 innsendte bilder fra Vest-Agder har Erna Solberg valgt ut et motiv fra Sirdal som årets julekort.

Foto: Statsministerens kontor

Bildet der Birgitte Haughom fra Sirdal holder månen er allerede godt kjent fra sosiale medier og flere nettartikler. Nå blir bildet som pappa Frank Haughom tok av sin datter julekort som statsminister Erna Solberg skal sende til statsledere over hele verden.

Julekortmotiv fra Sirdal

Frank Haugoms bilde av datteren Birgitte Haughom som holder månen blir nå sendt ut til blant andre Donald Trump og Hillary Clinton som årets julehilsen fra den norske statsministeren.

Foto: FRANK HAUGHOM

– Bildet grep meg

Bildet valgte hun ut blant 54 innsendte bidrag fra Vest-Agder. Statsministeren trakk nemlig ut Vest-Agder som årets julekortfylke i september. Og hun er godt fornøyd med utvalget, men falt raskt for dette motivet, som hun hadde lagt merke til på nettet tidligere.

– Det er et flott bilde med blålige vintertoner som er godt komponert. Det er noe særegent med dette bildet og måten det grep meg på. Jeg ser på det som et bilde på fremtidsoptimisme, sier Solberg.

Både Trump, Clinton og Obama får

Stortingsrepresentanter, folk statsministeren har møtt i løpet av året og mange statsledere over hele verden får julekort.

– Får Trump julekort av deg i år?

– USAs nyvalgte president Donald Trump får julekort. I tillegg har jeg lovet fotografens barn at jeg også skal sende kort til Hillary Clinton. Barack Obama får også kort. Han er tross alt fortsatt USAs president, sier Solberg.

Fornøyd fotograf

Selve bildet ble tatt av Frank Haugom på påskeaften i år på en fjelltur til Josdalsheia sammen med sønnen Simen og datter Birgitte.

Frank, Simen og Birgitte Haughom

Frank, Birgitte og Simen Haughom i sitt rette element ute i naturen.

Foto: Privat

– Vi tenkte vi skulle ta noen bilder når månen kom opp. Birgitte kom på ideen med å holde månen, og så ble det en fulltreffet. Veien tilbake i mørket ble litt dramatisk. Vi hadde glemt hodelykt, og en ski knakk på veien, så det hele har blitt en god historie, forklarer Haughom.

Bildet «gikk viralt», og mange har sett det, inkludert Erna Solberg. Nå blir bildets historie enda bedre.

– Det er jo gøy at så mange over hele verden får et bilde fra Sirdal som julehilsen.

Lovet å stoppe i Sirdal

Solberg ringte personlig til Haughom i formiddag.

– Hun fortalte at hun hadde valgt ut mitt bilde. Hun hadde lagt merke til bildet på internett, og sett en video fra Kjerag fra nettsiden til min sønn og meg, sier Haughom.

Selv tror han ikke han får noe annet enn ære og berømmelse som takk for bildet.

– Kanskje det får positive ringvirkninger for Sirdal. Solberg lovet at hun skulle stoppe her neste gang hun er i Sirdali alle falll. Hun lovet også at hun skulle sende kort til barna mine, sier Haughom.

Statsministeren sender julekort til mellom 600 og 700 personer. Nå får blant annet Donald Trump og Hillary Clinton Sirdalsmotivet i postkassa.

– Og så lovet hun meg også at hun skulle sende kort til både Clinton og Trump. Sønnen min satt oppe i natt og håpte i det lengste på at Clinton skulle vinne valget i USA, men nå får hun i alle fall en trøst i kortet fra Sirdal, sier Haugom.

NRK Sørlandet har tidligere skrevet en artikkel om bildet, og delt motivet på Facebook og Instagram:

Fullmåne! ❤️ Det artige bildet er tatt av @ilovesirdal.

Posted by NRK Sørlandet on Thursday, March 24, 2016