NRK Meny
Normal

Siktet for trusler og «strupekutt» i retten

En 18 år gammel mann fra Lillesand er siktet for trusler i retten. Politiet vil be om at han varetektsfengsles.

Kristiansand tingrett

Truslene mot flere aktører skal ha blitt fremsatt fra tiltalebenken i en av rettssalene i tinghuset i Kristiansand.

Foto: Tinghuset

18-åringen stod i utgangspunktet tiltalt for trusler over Snapchat.

Som NRK tidligere har skrevet, gjelder dette trusler mot en mann, som prøvde å stanse en slåsskamp mellom 18-åringen og en annen inne på Sørlandssenteret i Kristiansand i sommer.

Da saken denne uken kom opp for Kristiansand tingrett, fulgte han ifølge politiet opp med nye trusler fra tiltalebenken.

– Siktelsen gjelder mot et offer i saken, et vitne og indirekte andre, sier politiførstebetjent Øystein Jørgensen i Agder politidistrikt.

Finger over strupen

Under rettssaken skal mannen ha gjort en kuttbevegelse med fingeren mot halsen da et vitne skulle forklare seg. Rettssaken fortsatte, men med politivakt til stede.

Øystein Jørgensen

Etterforskningsleder Øystein Jørgensen sier at trusler er ekstra alvorlig mot aktører i en rettssak.

Foto: NRK Sorlandet

Etterpå ble det kjent for politiet at trusler på lignende vis også ble fremsatt i retten mandag.

– Det er en veldig alvorlig siktelse med seks års strafferamme for å motarbeide rettsvesenet. Det skal være et ekstra vern for vitner og andre aktører i retten, uten at det blir satt hinder for å få ut det frie budskap, sier Jørgensen.

Fredag vil politiet be om at han blir varetektsfengslet i fire uker på grunn av fare for gjentakelse, og bevisforspillelse. Det opplyser politiadvokat Tove Haugland.

Felles dom

Rettssaken ble fullført, men tingretten vil vente med å avsi dom, slik at de nye truslene kan tas med i samme sak.

Planen er en hurtig behandling av den nye saken, slik at forholdene kan tas inn i en felles dom.

Sakene som ble behandlet i retten denne uken omfatter fra før av tyveri fra garderobe, fire tilfeller av vold, samt motarbeiding av rettsvesenet.

Det er foreløpig usikkert hvordan 18-åringen forholder seg til skyld når det gjelder nye anklager om trusler. Hans advokat Alf Tore Nilsen opplyser at planen var å diskutere dette i fengselet torsdag kveld, men det lot seg ikke gjøre å møte klienten.