Siktet for drap i hjemlandet

En mann i 30-årene er i Kristiansand siktet for et drap og drapsforsøk begått i Aserbajdsjan for 14 år siden.

Kristiansand politistasjon

Politiet i Kristiansand har pågrepet en mann som kom til Norge i 1997. Samme år skal mannen ifølge siktelsen ha begått en alvorlig kriminell hansling i landet han flytet fra. (arkivfoto)

Foto: Leif Dalen / NRK

Ifølge VG.no kom mannen som kvoteflyktning til Norge samme år som drapet og drapsforsøket skal ha skjedd.

Mannen ble onsdag pågrepet i Kristiansand og ble i dag fremstilt i Kristiansand tingrett med begjæring om fire ukes varetektsfengsling.

Kan bli utlevert

Aserbajdsjan har begjært mannen utlevert.

Ifølge siktelsen fra Aserbajdsjan er drapet og drapsforsøket begått mens mannen var i militæret den 31. januar 1997. På høsten samme år kom han til Norge og har status som kvoteflyktning, sier politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar ved Agder politidistrikt til VG Nett.

Mannen fremstilles for fengsling torsdag av hensyn til unndragelsesfare. Den siktede har til politiet sagt at saken er ukjent for ham.

Ettersøkt gjennom Interpol

Ifølge Skaar er spørsmålet om skjellig grunn til mistanke blitt vurdert av en domstol i hjemlandet i 2007, og trenger derfor ikke overprøves av norsk rett.

– Høyesterett har sagt at da trenger ikke en norsk domstol prøve dette på nytt og han er begjært fengslet i fire uker slik at Aserbajdsjan har frist på seg til å begjære ham formelt utlevert, sier Skaar.

Interpol sporet mannen til Norge etter at han var involvert i en bilulykke et sted i Europa i 2007.