NRK Meny
Normal

Sikrer sjeldne bjørnebærplanter

På Landvik i Grimstad bygges det opp en genbank av gamle, norske bjørnebærsorter. Flere av sortene er sjeldne, og kun lokalisert i enkelte områder.

NIBIO på Landvik i Grimstad samler inn bjørnebærplanter fra hele landet. Flest av dem kommer fra Sørlandet.

På Landvik i Grimstad samler NIBIO og Botanisk Museum i Oslo bjørnebærplanter. Mange av dem er sjeldne og unike for et lite geografisk område.

32 gamle norske bjørnebærsorter er samlet her, i en levende og smakfull genbank.

– Målet er å bygge opp en samling som inneholder samtlige 45 sorter som er registert i Norge, sier Erling Stubhaug, stasjonsleder ved NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) Landvik.

Den spesielle samlingen er resultat av et samarbeid mellom NIBIO og Botanisk museum i Oslo, og flere av sortene finnes bare i en kommune.

– Det er rødlista, verneverdige sorter som vi skal ta spesielt vare på, understreker Stubhaug.

Erling Stubhaug

Stasjonsleder ved NIBIO, Landvik, Erling Stubhaug, sier det er viktig å ta vare på selve bjørnebærplantene, siden de ikke kan lagres som frø.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Sikrer genmateriale

En sort er kun funnet på Groos i Grimstad, mens en annen er unik for Lillesand, en tredje for Homborsund, også det i Grimstad.

Hele hensikten er å ta vare på gamle gener.

I mye av det gamle plantematerialet finnes det gener som kan bli verdifulle for forskere som skal lage nye bjørnebærsorter med spesielle egenskaper. Eller de kan ha helsemessige egenskaper.

– Det er viktig at selve planten tas vare på, for de vil ikke overleve lagring som frø, som for eksempel poteter, sier Stubhaug.

På Landvik finnes det også plantesamling for rabarbra, jordskokk, pepperrot, sjalottløksamling og rips.

Erling Stubhaug spiser bjørnebær

Bjørnebær smaker best når de er nesten overmodne, mener Erling Stubhaug i NIBIO, Landvik.

Foto: Pål Tegnander / NRK