Sigarettsneip avslørte gullsmedraner

En bloddråpe og en sigarettsneip var nok til at politiet fikk full DNA-profil på de to personene de mener stod bak det brutale ranet hos gullsmed Opsal i Lyngdal i september 2014.

Ran gullsmed lyngdal overvåkningskamera

Politiet mener to gjerningsmenn stod bak ranet av gullsmed Opsal i september i 2014. Det er kun gjort DNA-treff på en person.

Foto: Politiet

En mann stod tiltalt for grovt ran da rettssaken mot han startet i Lister tingrett i dag. Politiet mener fortsatt at en gjerningsmann nummer to er på frifot.

Ifølge tiltalen stormet de to mennene gullsmed Opsal i Lyngdal 5. september i 2014. En av mennene rettet en pistol mot hodet på én av de ansatte i butikken, mens den andre knuste glassmonter og ribbet butikken for smykker og ringer.

Aktor Berit Woxen

Aktor Berit Woxen sier politiet har DNA av den andre gjerningsmannen, men han er ikke pågrepet.

Foto: Lars Eie / NRK

Den 29 år gamle litaueren, som er tiltalt i saken, har erkjent straffskyld.

Fant DNA

Bevæpnet politiet rykket ut etter at ransalarmen hadde gått.

Ranet ble gjennomført på ettermiddagen. Da politiet kom fram, både fra Lyngdal lensmannskontor og fra Mandal, var gjerningsmennene borte. Det ble igangsatt omfattende etterforskning.

– Politiet fant en plastpose med en bloddråpe på og fikk laget en full DNA-profil. Men det har ikke gitt treff i noen registre, sa aktor Berit Woxen i Lister tingrett.

Påtalemyndigheten mener bloddråpen kan ha tilhørt gjerningsmannen som fortsatt er på frifot.

Les også:

Ukjent gjerningsmann

Aktor Woxen forteller at de ikke har siktet flere personer i saken. De har ikke fått treff i internasjonale registre på hvem raner nummer to var.

14. september fant politiet en stjålet bil på Kvinesheia og i bagasjen lå det glassfragmenter som viste seg å stamme fra gullsmeden. I tillegg fant politiet en sigarettsneip.

– Vi fikk ut en DNA-profil fra sneipen og den ga treff i registrene på tiltalte, opplyser aktor Woxen.

Dømt for ran tidligere

Under sin forklaring opplyste tiltalte at han er dømt for et lignende ran av en urmakerforretning i Sarpsborg i 2011. Han var ferdig med å sone dommen i 2013.

Mannen sa også at de hadde fått konkrete instrukser om ranet fra en mann i hjemlandet.

– En person i Litauen bestemte hvor i Norge vi skulle rane. Vi fikk en adresse i Lyngdal, sa den tiltalte litauiske mannen i Lister tingrett.

Først var planen å rane en urmaker i Trondheim etter spaning på butikken. Men den planen ble skrinlagt.

Ranerne fikk med seg smykker og ringer for nærmere 300 000 kroner. Like etter ranet uttalte innehaver Asbjørn Opsal at ranerne trolig hadde fått med seg varer til en salgsverdi på én million kroner.

I tillegg ble det gjort ødeleggelser i butikken under ranet.

Gullsmeden hvor ranet skjedde, ligger 400 meter fra lensmannskontoret i Lyngdal.

Les også: