NRK Meny
Normal

Sier opp jobben

Daglig leder ved Agder kunstnersenter, Linda Voreland, sier opp sin stilling.

Linda Voreland

Linda Voreland sier opp jobben sin som leder ved Agder kunstnersenter.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Etter lengre tids intern uro må Agder Kunstnersenter i Kristiansand både finne ny styreleder og ny daglig leder.

Daglig leder Linda Voreland sa i helgen opp, etter å ha vært sykmeldt siden desember i fjor.

Agder Kunstnersenter ligger i nabobygget til Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand og eies av Norske Billedkunstnere Agder og Norske Kunsthåndverkere Sør-Norge.

Agder-fylkene og Kristiansand kommune bidrar med vel en million kroner årlig.

Gigantprosjekt ble stanset

De siste årene har Linda Voreland vært senterets energiske, daglig leder, på kollisjonskurs med styremedlemmer og kunstnere hun mener vil detaljstyre hennes drift.

Ett av senterets store prosjekter var skulpturparken Art Mark, som skulle gjøre Kristiansand til Nord-Europas fremste skulpturpark ved å tilføre en skulptur i året i femti år.

I vinter stanset milliardfondet Cultiva overføringene etter uenighet om prosjektet skulle være et AS eller en stiftelse, og kunstnersenterets styreleder og nestleder gikk av.

Da var allerede daglig leder Voreland sykmeldt. Denne helga sa hun opp, først og fremst fordi hun er uenig med eierorganisasjonene om hva som er fremtidsrettet kunstformidling.

Krangler om Start-portretter

Flere kunstnere misliker at Voreland slipper til andre enn kunstnere som er medlemmer av eierorganisasjonene. Senterets utstilling av Start-spillernes selvportretter nylig, er ett slikt stridstema.

Voreland selv anklager eierne for å velge styremedlemmer uten nødvendig kompetanse på forretningsdrift.

Professor overtar

Men nå får Agder Kunstnersenter anledning til å rydde bordet. For til representantskapsmøtet førstkommende torsdag, er den 64 år gamle, anerkjente tekstilkunstneren Elisabeth Astrup Haarr innstilt som ny styreleder.

Hun har blant annet professorkompetanse og har undervist ved Vestlandets Kunstakademi og Høgskolen i Sogn og Fjordane.

Både Haarr og avtroppende styreleder, advokat Stein Vidar Fossner, sier de nå er mest opptatt av å se fremover, mot neste år da Agder Kunstnersenter fyller tretti år.