Sier ja til vindmøllepark

Politikerne i Kvinesdal har bestemt seg for å si ja til 23 vindmøller på det uberørte naturområdet Buheii ved Knaben.

To store vindparkprosjekter på Sørlandet avgjøres denne uken.

I kveld tok politikerne i Kvinesdal stilling til 23 vindmøller på det uberørte naturområdet Buheii ved Knaben. I videoen kan du se hvordan vindparken vil se ut.

Kommunestyret har onsdag kveld med et knapt flertall gått inn for å anbefale bygging av vindparken i øvre Kvinesdal.

15 representanter i kommunestyret stemte ja til vindpark. 12 stemte mot.

Planen er å bygge 23 vindturbiner til en total pris på 840 millioner kroner. Vindmøllene har en høyde på 150 meter målt når vingespissen står rett opp. De skal stå klare i 2019.

Da saken var oppe i forvaltningsutvalget stemte fem representanter for utbygging, mens to gikk imot.

– Vil ha en positiv effekt

Ordfører i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad (Ap) mener en vindpark er et positivt bidrag for kommunen i fremtiden og var derfor fornøyd med at kveldens avstemming fikk et ja-flertall.

Nå sendes saken videre til NVE (Norges vassdrags – og energidirektorat) som skal behandle saken. Ordføreren er dermed forsiktig med å juble for tidlig.

– Det er enda langt frem. Det blir spennende å se hva NVE sier. Men hvis det blir en utbygging har vi redegjort for de positive sidene. Vi mener at en vindpark vil ha en positiv effekt for utviklingen i bygda, sier Jerstad til NRK like etter avstemmingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hytter på Knaben

Buheia vindkraft AS har søkt konsesjon om å bygge 23 vindmøller i området Buheii i Kvinesdal. Men protestene har vært mange, både fra grunneiere og lokalpolitikere som går imot en anbefaling om å gi konsesjon.

Foto: Lars Eie / NRK

Ønsket et annet utfall

Varaordføreren i kommunen er derimot av en annen oppfatning. Han mener en vindpark vil svekke Knaben som reisemål.

– Demokratiet har talt. Sånn er det. Men jeg skulle helst sett at det ble et annet utfall. Nå er det opp til NVE å behandle dette, sier varaordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) til NRK, og legger til at han ikke ble overrasket over at det endte med ja.

Og protestene har vært mange, både fra grunneiere og lokalpolitikere som går imot en anbefaling om å gi konsesjon.

Grunneiere frykter at turområder og jaktterreng blir ødelagt og at Knaben ikke kan utvikle turismen dersom det blir vindmøller på Buheii. I tillegg frykter de at vindkraftprosjektet vil ha negativ innvirkning på Knaben som hyttebygd, ikke minst på grunn av støy.

Vil gjøre Knaben til turistmagnet

Kvinesdal kommunen får en årlig eiendomsskatt på seks millioner kroner. Utbyggerne lover i tillegg sju til ti faste arbeidsplasser.

Høyre og Arbeiderpartiet sa i forkant av kommunestyremøtet i kveld at de vil foreslå å bruke øremerkede midler fra eiendomsskatt fra vindmøllepark til å utvikle turismen på Knaben i Kvinesdal.

Torsdag er det politikerne i Bygland sin tur. Da skal de avgjøre omstridt vindmølleutbygging på Hovatn.